Om Stänk&flikar och Lustigkulle

jag31-e1391617486770

Här skriver jag om böcker jag läser – det blir mycket poesi, en hel del om äldre litteratur, sällan om nyutkommen. Jag hinner inte med att följa den förbiströmmande floden av nya böcker men älskar att fördjupa mig i äldre tiders litteratur.
Under de senaste åren har jag börjat läsa mer och mer lyrik. Om man väl har hittat till poesin finns där så  mycket visdom och skönhet. Ibland får också musik och bild några rader.

Välkommen att utforska!
I navigationslisten till höger hittar du Startsidan med de senaste inläggen och inlägg ordnade efter kategori. Klicka på länken därunder, och du tar fram alla inlägg i baklänges tidsordning.

Kommentera! – det är kul att få veta om ni finns därute.

Följ Stänk och Flikar! – rulla ner Startsidan till rubriken FÖLJ, fyll i din e-postadress och tryck på knappen! Sen blir du aviserad via mail så snart jag skriver något nytt.

Så här tänker jag en lördagseftermiddag i februari 2014:

Som vanligt är radion på – har lyssnat på Lundströms bokradio på morgonen. Ett program som jag tycker mycket om.

Jag pensionär sen förra året! Nu har jag äntligen tid att läsa, skriva blogg, måla akvarell, studera språk (Italienska och kanske klassisk grekiska), resa, umgås med släkt och vänner, promenera, träna ryggen så att man orkar sitta i läsfåtöljen utan att få ont, etc, etc. Och nu ska jag väl äntligen hinna hålla liv i”Stänk och flikar”. Det behövs lugn och ro, fokus, för att kunna skriva. Tvånget att arbeta för uppehället kan vara mycket störande!

Att läsa är en ensam aktivitet och jag är något av en enstöring, tror jag. Därför har Stänk och flikar blivit den plats där jag kan vara en smula social och dela med mig av tankar som dyker upp när jag läser – eller ser en film eller bild.

Det är alltid roligt när någon kommenterar och när ett inlägg får fler läsare än vanligt – men jag har märkt att jag klarar inte av att skriva ”för publiken”. Det blir vad jag själv känner för och när jag har lust. Ibland hamnar jag i kulturtorka. Ingenting blir läst eller skrivet och dagarna bara kommer och går på ett ganska enahanda sätt.

När är en text bra? Vilka är knepen? Det är väldigt svårt att fånga in. Ändå är det ju så att ibland blir man trollbunden av en bok, ibland njuter man mer sparsmakat som av fin konfekt, ibland är det svårsmält, man blir mätt och måste ta en paus. Somlig läsning fördriver tiden — somlig läsning förgyller den. (Det finns också skräp, som förslösar tiden) Oftast kan man inte alls förutse vad man kommer att tycka om en bok.

Det är nog just det här som gör läsning till en sysselsättning utan tak och botten, utan gräns.

Bäst tycker jag om texter som har en urskiljbar berättare, poesi eller prosa. Om det finns någon där bakom texten som vill dra in en i berättelsen och som man tycker sig få kontakt med. Det är då man kan bli sådär totalt involverad, nästan besatt.

Att få göra långa fantastiska resor i tid och rum, det händer bara ibland  — oftare läser man mer med hjärnan än med hjärtat. Men när det händer är det magiskt.

Att förmedla den känslan är målet – om jag någon gång skulle lyckas med det …
Om det inte lyckas har jag i alla fall lindrat skrivklådan en smula, fått gymnastisera hjärncellerna litet, vilket är mycket nöjsamt. Kanske kan jag någon gång få någon därute intresserad av en ny författare eller en glömd poet.

För övrigt tycker jag att samhället ska vara jämlikt, fritt och tolerant, alla ska få tro och tycka vad man vill men, naturligtvis, med respekt för andra människors rätt.

Hjärtligt välkomna ska ni vara, alla kända och okända läsare!

På nätet brukar jag kalla mig Lustigkulle – eftersom jag har ett mycket vanligt namn blir det lättare att hitta mig under mitt alias. Jag vill också skilja mitt privata jag från web-jaget så långt det går.

Hör gärna av dig! – Skriv en kommentar eller skicka ett mejl med formuläret:

6 kommentarer

 1. Hej ! Härligt!
  Tack för ditt besök hos mig! Vi verkar ha liknade sidor… Spännande! Hoppas att du får en underbar dag och att veckan blir finfin.

  Jag tittar in snart igen.

  Mvh Therese

  Gilla

 2. Lena O

  Hej, ska hälsa från Ingela D i Göteborg. Vi satt och drack vin när hon sa ”Undrar vart Eva S tog vägen?” och jag svarade ” Jag följer hennes blogg men jag har ingen aning om var hon finns i verkliga livet” :)
  Gott slut och nytt!
  lenao

  Gilla

 3. ochdagarnagar

  Så mysigt att se din profilbild med skulpturen av Jaume Plensa i förgrunden. I år har han ännu en fin skulptur på Pilane som jag tyckte mycket om.

  Gilla

  • Inte dåligt av dig att känna igen statyn! Vittnar om lokal kännedom. Jag såg genast potentialen i den när jag var där och bad min bror fotografera.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s