Odysséen består av 24 sånger och handlar om Odyssevs resa hem från det grymma kriget mot Troja. Trojanska kriget beskrivs i eposet Illiaden.
I börjar av historien är Odysseus fången hos nymfen Kalypso, han har varit på väg i 10 år, längtar hem. På Ithaka är hans gård våldgästad av ett gäng fräcka ynglingar som är ute efter att gifta sig med hans maka Penelope och överta hans plats som kung. Penelope och sonen Telemachos försöker värja sig själva och hemmet.
Bild: Odyssevs lyssnar på Sirener, fastsurrad vid masten.
- Huvudhandlingen: Odyssevs hemfärd från Kalypsos ö Ogygia och hans hemkomst, utspelar sig under ca en månad.
- Man kan urskilja två parallellhandlingar:
1: Telemachos försök att hitta sin far och kamp för att försvara gården.
2: Penelopes sorg och längtan, hur hon med list förhalar sitt svar till friarna och försöker upprätthålla Odyssevs herravälde över Ithaka. Länge är hon bara omtalad – först i slutet av berättelsen får hon en egen röst.
- I en lång inskjuten tillbakablick berättar Odyssevs om sina tidigare färder efter att han och hans män lämnat Troja.
- Den grekiska gudafamiljens mellanhavanden och ingrepp i berättelsen kan ses som en ramhandling. Inget sker utan deras godkännande – även om människorna ständigt försöker sätta sig upp mot dem och styra sina egna öden.
Sång 1 – 4: Beskrivning av förutsättningarna för berättelsen. Odyssevs hos Kalypso, Penelopes friare, Telemachos resa.
Sång 5 – 8: Odyssevs resa hemåt från Kalypsos ö.
Sång 9 – 12: Odyssevs berättelse om sina tidigare irrfärder. Här finns de kända skrönorna om jätten Polyfemos, Kirke, Skylla och Karybdis, etc.
Sång 13 – 16: Hemkomst – Odyssevs och Telemachos. Trådarna knyts ihop.
Sång 17 – 23: Upplösningen – vad som händer när Odyssevs har kommit hem.
Sång 24: Försoning
En längre samanfattning av handlingen och information om eposets tillkomst etc. finns på Wikipedia om Odysséen.
Till Dig kära läsare:
Sen de här sidorna skrevs 2008 har de alltid, vecka efter vecka, legat högst upp i besöksstatistiken till min blogg. 30-40 personer i veckar besöker de 5 sidor/inlägg som handlar om Homeros odödliga verk. År ut och år in.
Jag är så glad att Homeros fortfarande är en så populär poet – jag blir ännu gladare om du skriver en rad och berättar något om dig själv och vad du tycker om Odyssée-sidorna! Har du frågor är de välkomna! Kommentera eller e-posta till evaitorpabacke@gmail.comLustigkulle 17/2 2016
Pingback: Om bloggandets förunderliga vägar « stänk och flikar
du e ju jette duuktig
GillaGillad av 1 person
Tack för det!
GillaGilla