kommentarer 3

Kvinnliga C

Lindas afabetsutmaning på C:

1. Vem är en favoritförfattare med för- eller efternamn på C?

Inger Christensen var upptagen redan så alltså … jag måste tänka. Nyttigt det här, jag inser att min bokhylla är full av manliga författare ock ganska få kvinnliga. Plötsligt kommer jag ihåg Colette – hon var en favorit för länge sedan i tonåren. Jag minns att jag blev förförd av Kattan och Mitsou. Jag hittar  Varieté, Mitsou, Chéri för 125 kr i bokbörsen.

colette

2. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som är en stor favorit och som du tycker fler borde upptäcka! 

Maryse Condé, nobelpristippad grand old lady från Guadeloupe i Västindien. (Bilden högst upp)

3. Berätta om en kvinna med för- eller efternamn på C som du vill lyfta fram. — Clara Schuman, kompositör och sin tids främsta pianist, samtida med och i nivå med eller bättre än Liszt och Chopin. Här är hennes pianokonsert i A moll. Njut!

.
4. Lyft fram ett kulturellt verk på C (eller som i alla fall innehåller ett ord på C). — Carmen, den vilda och okuvliga, naturligtvis. En av de bästa operorna.

3 kommentarer

  1. Jag skippade också Inger Christensen eftersom Linda skrev om henne, men hon är en klar favorit även hos mig. Clara Schumann låter väldigt intressant. Jag har läst att Anna Magdalena Bach kan ha skrivit J.S. Bachs cellosviter. Det vore kul att få veta hur många kvinnliga kompositörer det fanns i hemlighet.

    Gilla

  2. Ang. kvinnliga kompositörer. På Bach’s tid (tror jag) uppfattades nog fortfarande komponerandet och utövandet av musik som mycket av ett hantverk. Den store, unike och nådabegåvade konstnären fanns inte än. Så hela Bach’s familj deltog nog i hans arbete efter kunskaper och begåvning. Om en glasmästarhustru eller lädermakarhustru kunde delta i sin mans verkstad kunde nog en musikerhustru eller målarhustru göra det också. Jag såg TV-programmet härom kvällen om Anna Magdalena – intressant. Men det är nog omöjligt att veta något exakt om precis vad hon gjorde eller inte gjorde. – Clara Schumans situation var litet annorlunda. Hon verkade under den romantiska epoken då konstnärer verkligen avgudades. Men hon var nog helt enkelt så oerhört skicklig att hon inte kunde ignoreras. Och hon var dessutom tvungen att försörja sin familj eftersom hennes man var sjuk.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s