kommentarer 5

Tema Havet

För att vara litet social igen har jag deltagit i Lyrans tematrio, som är en inspirerande samlingsplats för litteraturbloggare en gång i veckan.

Idel sjöfarande författare som ingen verkar läsa:

Joseph Conrad, den främste, jag väljer hans kortroman ”Främlingen” eller original The secret sharer”. Conrads vackra språk bör avnjutas i original. Han visste verkligen vad det ville säga att arbeta till sjöss under segelfartygens sista tid i slutet av 1800-talet.; sakkunskapen märks i hans säkra beskrivning av fartyg, manskap och – havet. Finns i Project Gutenberg.

Ove Allansson,   Resan till Honduras, Rabén och Sjögren, 1967, Libris 804981, en galghumoristisk, fantastisk skröna där en sjökvinnas dilemma spelar en viktig roll. Utspelar sig under 1960 – 70-tal då tjejerna började komma ut på sjön.

B. Traven skrev en genuin sjöroman, Dödsskeppet : en amerikansk sjömans historia (1926; Das Totenschiff:Die Geschichte eines amerikanischen Seemannes). En ryslig historia med verklighetsbakgrund från slutet av första världskriget.

tematrio

5 kommentarer

  1. Project Gutenberg heter det ja, på engelska. Har ju funderingar på att läsa Conrads Mörkrets hjärta, kanske får det bli på engelska då.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s