kommentar 0

Föredrag II: Skolpojke och student på 1300-talet

Petrarca föddes 1304 i Arezzo, Toscana – fadern Ser Petracco var notarie, verksam i Florens, god vän med Dante hävdar en del biografer – modern Eletta kom från Anchisa där den unga familjen bodde en tid. Florens var inte säkert och Ser Petracco flyttade runt sin familj i Toscana under några år. 1307 fick han en bror, Gherardo

När lille Francesco var 8 år tvingades familjen i exil, flyttade till Carpentras, en liten stad utanför Avignon där fadern var verksam vid curian. Man gjorde sällskap med en vänfamilj, Sette, som hade en son i P:s ålder: Guido Sette och Petrarca förblev vänner för livet. Han blev sedemera ärkebiskop av Genua.

1316 skickades de tre gossarna Francesco, Gherardo och Guido till universitetet i Montpelier för att läsa juridik. Pojkarna var nog inte så flitiga – spec Francesco spenderade mycket tid med att läsa annat än vad han borde. Hans litteraturintresse började redan då och han köpte egna böcker. Till fars förtret. Han läste Vergilius, Ovidius, Cicero, Livius.

En liten anekdot ur ett brev som han skrev långt senare i livet:

Eftersom han ville att alla vägar till framgång i livet skulle vara öppna för mig, var jag tvungen att ägna mig åt civilrätt /…/ och jag var tvungen att lägga Ciceros verk åt sidan, han som talar om de lagar som är viktiga för livet. Juridikstudierna ägnade jag – eller snarare slösade jag – 7 år åt. För att roa dig eller kanske rentav röra dig till medlidande, ska jag berätta vad som hände en gång. Med listig försiktighet gömde jag alla böcker av Cicero och vissa poeter, som jag lyckats köpa. En dag hörde jag hur far fördömde såna böcker; de skulle kunna hindra de studier som skulle leda till feta inkomster i framtiden och han hittade böckerna i deras gömsle och slängde dem på elden med ett vredgat uttryck, som om de vore kätterska!  I sådan ångest över detta som om jag själv hade kastats på elden brast jag ut i högljudd gråt och verop. Far rördes av mina tårar och drog fram två volymer, redan brända, ur elden. Han log åt mina tårar och sträckte ut mot mig, med ena handen Virgilius och den andra Ciceros’ ”Retorik” och sa: Här Tag den här att ha som avkoppling  och den här för att ha till hjälp i dina juridikstudier.” Tacksamt torkade jag mina tårar. 

ur Seniles 16:1 

När gossen var 14-15 år dog mamma Eletta. Han skrev en elegi på latinsk hexameter för att hylla henne.

1320 skickas alla 3 pojkarna till universitetet i Bologna för att fortsätta juridikstudierna där. Bologna hade Europas äldsta universitet – studentlivet vore värt en egen mässa som tyvärr inte hinns med här. Här träffade Petrarca Giacomo Colonna från Rom första gången. Familjen Colonna från Rom och Latium var en av tidens mest inflytelserika och förmögna familjer och de fick en avgörande betydelse för Petrarca. Utan dem hade jag nog inte skrivit detta. Han fick redan då en liten inkomst genom att utföra uppdrag för Giacomos far, den gamle patriarken Stefano Colonna d.ä..

(Forts. följer. Andra delen av ett föredrag om Francesco Petrarca som jag höll i början av april  för den nystartade litteraturföreningen ”Kosmos” här i Vadstena. Jag kommer att lägga ut hela föredraget i bearbetade portioner.)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s