kommentar 1

Doris Lessing – den ovilliga feministen

Efter ett långt rikt författarliv har hon nu lämnat oss. Hon gav oss en av 1900-talets viktigaste författargärningar, vill jag påstå. Hennes raka skildringar av kvinnoliv, som inte väjer för det som inte är så ”politiskt korrekt” utan alltid lyssnar in det ärligaste tonfallet och den sanna berättelsen. Hennes hjältinna Martha var inget offer, ingen madonna, ingen slinka utan en alldeles vanlig människa. Oftast stark och rakryggad men ibland feg och bekvämt förljugen.

Tack för Martha! Hon var min syster under en viktig period av livet.

Tack också för Shikasta och de andra böckerna i serien Canopus in Argos. I Lessings SF-serie är det väsentliga inte de tekniska framstegen, utan människans mentala utveckling. Maktrelationer och lösningar på sociala problem sätter ramarna för vilken materiell framtid som är möjlig. Jag slukade dem, oerhört fascinerad. Det är kanske dags att läsa om dem!

Ett genomgående tema i  hennes böcker är just makt, hur hierarkier uppstår och befästs, vad som händer med människor i en maktrelation. Med förtryckaren och de förtryckta.

Hon har betytt mycket för den feministiska rörelsen, men ville inte bli etiketterad feminist. Mitt allra första blogginlägg handlade om Doris Lessing. Det känns så vemodigt att hon är borta.

Peter Englund: ” – Doris Lessing var en kolossalt begåvad och intelligent författare. Hon lyckades sammanfatta några av 1900-talets stora rörelser i sin kropp, i sitt författarskap.”

Ebba Witt Brattström: ”– Doris Lessing uppdaterade 1800-talslitteraturen och tog vid där Jane Austen, Virgina Woolf och systrarna Brontë slutade,”

Ingrid Holmquist: ”– Hon lyckades fånga många rörelser i tiden och var samtidigt väldigt bra på att skildra människors känsloliv – inte minst kvinnors,”

1 kommentar hittills

  1. Jag är också speciellt tacksam för böckerna om Martha Quest- det känns ledsamt att Doris Lessing är borta men hon är odödliggjord. En av litteraturens stora- utan någon som helst tvekan.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s