kommentar 0

Fragment

Det senaste Stockholmsresan innehöll som vanligt ett besök hos Hedengrens. Det är härligt att strosa runt i en riktigt välsorterad bokhandel – tiden bara rinner i väg när man bläddrar och smygläser! Det blev ett litet bokpaket, bl. a.:

L&P 98

Fragment L&P 98 av en dikt av Sapfo. Några strofer ur Svenbros översättning:
”När en flicka är ung som du / är hon sötast när flätorna / tvinnats samman med rödaste purpurband /inget smycke är vackrare …”

Eros skakar mig, en samling nyöversättningar av Sapfos och Alkaios dikter – de två poeterna från Lesbos. De verkade båda runt 600 fKr; troligen kände de varandra eftersom de båda två var välkända och uppskattade redan av sin samtid. Det är så litet som finns bevarat, av Sapfo finns egentligen bara fyra – fem kompletta dikter, resten är fragment. Enstaka rader eller någon gång en eller ett par verser som har traderats till oss i avskrifter på papyrus. Flagor som hittats i Egyptens sand. Av de ca 10.000 versrader som hon skrev, finns knappt 1000 bevarade. Ungefär detsamma gäller för Alkaios poesi.

Vägen från Sapfos Lesbos till oss är 2600 år lång – det är givet att osäkerheten runt texterna är enorm. Alla översättningar av så gammal dikt blir med nödvändighet fria nytolkningar. I de intressanta förorden och kommentarerna diskuterar översättarna Jesper Svenbro och Lars-Håkan Svensson de överväganden som måste göras och svårigheter som ska övervinnas. Ändå, trots allt, kan de gamla orden tala till oss, magin finns där. Om det så bara finns en enstaka strof börjar tankarna vandra. Vad handlade den här dikten om, vad tänkte man och kände man?

fragment 319 av Alkaios:

stilla vindilars varsamma andetag

fragment 338, Alkaios:

Nu snöar Zeus, det kommer en vinterstorm
från himlen. Traktens bäckar har frusit till.
/ ….. /
Stäng stormen ute, lägg några vedträn till
på elden, blanda sedan i rikligt mått
ett milt och fylligt vin och ge mig
mjukaste kuddar som stöd i nacken

fragment 34, Sapfo:

Aftonstjärnan för hem vad den rodnande gryningen skingrat,
getter och får för den hem, – men den rycker dottern från modern

fragment 118, Sapfo:

Kom, mitt klingande sköldpaddskal,
fyll min dikt med din stämma!

Francesco-PetrarcaJag hittade också Anders Bergmans Petrarca och litteraturen, som kom ut i våras. Jag blir uppslukad – en oerhört intressant bok. Den handlar om vad Petrarca själv, med egna ord i böcker och i brev till vännerna menade att man borde läsa, hur man ska läsa, hur man ska skriva, vad litteraturen betyder. Petrarca var sin tids främste boksamlare. Hans ca 200 böcker representerade en förmögenhet, han beskrev dem som ”mitt bokberg”. Det säger något om hur kostbara de var. Sannolikt färgade detta av sig på värderingen av orden i dem: guldkorn insamlade ut tidens ström.

Ett par petrarcacitat om litteraturens betydelse:

Bildning ger oss mod, den lär oss att orientera oss, den visar oss en uppsjö av stigar, den leder oss framåt, den ger upphov till otaliga reflexioner, den ger oss lusten att upptäcka mer, den söker inte tygla det sinne som är naturligt kvickt, utan vill istället sporra, aktivera och ruska om det.

Förr stod jag vid tröskeln och tittade tvekande och osäker framåt, nu kan jag blicka både bakåt och framåt, jag kan se hur det som jag har läst bekräftas, jag erfar vad jag förr föreställde mig … nu vet jag vad jag en gång blott trodde. De /antika författarna/ nedtecknade vad de upplevde, såg och noterade, och förde det vidare till sina efterföljare såsom man varnar för en osäker bro.

Ytterligare en bok i Hedengrenspaketet återstår att utforska: Den hostande göken, En poetisk resa i harmonins örike. Den japanska lyriken av Lars Vargö. Tung och innehållsrik av en mycket välrenommerad kännare. Att se fram emot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s