kommentar 0

5 små böcker

Som kanske någon läsare har noterat har jag varit på resa – tre veckor i Venedig; två veckor deltog jag i en kurs i italienska. I resedagboken ”Grand Tour” har jag skrivit om resan. Naturligtvis hittade jag till några bokhandlare. För en bokälskare mycket trivsamma ställen med stor bredd och djup i utbudet och där man bara säljer böcker. Inte pennor, skrivgrejor, reklamprylar, papper, etc utan bara böcker. Visserligen är Venedig ingen liten stad (dock mindre än Göteborg) och en universitetsstad och turiststad men skillnaden mot svenska förhållanden är ändå stor.

Mina kunskaper i italienska är ännu inte så djupa att jag kan läsa en text utan vidare, men med ihärdighet kommer jag väl dit så småningom. Så jag försåg mig med några intressanta småböcker:

Kokböckerna med Venezianska specialiteter hittade jag i Doge-palatsets shop. Lagom svårt med ett bra lexikon och bra praktisk språkträning. Jag åt mycket god mat, fisk och skaldjur, i Venedig.

Tiziano Scarpas ”guidebok” som jag har skrivit om tidigare, är definitivt inte en vanlig turisthandledning utan en orginell kärleksförklaring till hans hemstad. Den finns också översatt till svenska. Rekommenderas till alla men naturligtvis särskilt till Venedigresenärer.

Två fynd, som jag än så länge bara kan stava mig fram i mycket långsamt:

  1. Tullia d’Aragona var en 1500-tals poet men också filosof. Hon skrev den här långa essän om den eviga kärleken och om kvinnors och mäns roller i kärleksspelet. Jag har skrivit om henne i resedagboken. Hittade boken i bokhandeln ”Libraria Goldoni
  2. Min favorit Francesco Petrarca skrev 100-tals brev. Mycket få är översatta till svenska (vilket är ett gott skäl att lära sig italienska). Så lyckan var stor när bokhandlaren i ”La Toletta Libreria” hittade denna samling av resebrev någonstans i labyrinten av bokhyllor.

I Grand Tour finns ett inlägg om La Toletta Libreria.

IMG_0394

De här mycket små böckerna hittades inte i bokhandel utan i en butik med handtryckt papper

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s