kommentar 1

8e mars igen!

Jag brukar skriva något för att påminna om Internationella Kvinnodagen – så jag tar mig i kragen och blåser liv i den stackars bloggen som nästan håller på att tyna bort!

Hittade på biblioteket, så lägligt: Bland hondjävlar och bitterfittor, Kvinnokamp i litteraturen av Maria Ehrenborg. Den är alldeles färsk och, hittills, sorgligt ignorerad av recensenterna – kanske för att den kommer ut på BTJ, kanske är det ett för smalt ämne (Det skulle inte förvåna mig om kulturredaktörerna tyckte så!) Boken behandlar kvinnliga författare som slog igenom på 1970-talet burna av ”kvinnorörelsens andra våg”. En rad av dem som vi läste då:

Erica Jong svepte in som en uppfriskande stormvind och gjorde för alltid upp med hycklande förtryckande dygdighet; Marilyn French dokumenterade 1900-talets kvinnogenerationer i USA;  Fay Weldon var så drastiskt rolig; Suzanne Brøgger, chockerande skandalös och skabrös; Kerstin Thorvall trotsade modig alla konventioner; Gun-Britt Sundströms briljanta analys av äktenskap och tvåsamhet. Lisa Alther, Inger Alfvén och Anne-Charlotte Alverfors har jag ingen egen relation till, de fatsnade inte i mitt medvetande men var och är älskade av många.

Jag har inte hunnit mer än en snabbgenombläddring än. Efter en beskrivning av det historiska sammanhanget följer en presentation av varje författarskap, sist gör E. en övergripande genomlysning utifrån några temata: Självbekännelse, sexualitet, kärlek, äktenskap, moderskap, uppbrott. Det här är en viktig och användbar genomgång av skönlitteratur som jag inte tycker ska glömmas. Mycket bra underlag för bokcirklar, handbok för lärare och bibliotekarier. Men … jag, som fångades av omslagets kvinnomärke med knuten näve, mindes plötsligt kampglöden, entusiasmen, den glada och fria kreativiteten som jag tror vi upplevde som var aktiva i 70-talets kvinnorörelse. Den atmosfären finns inte i Bland hondjävlar och bitterfittor, boken är nyttig men litet tråkig, knaster mellan tänderna. Kanske finns det bibliotekarier och lärare som kan blåsa liv i texten – det behövs om 70-talets kvinnolitteratur ska hitta nya läsare. Böckerna hon skriver om är definitivt inte tråkiga!

Glad 8e mars!

1 kommentar hittills

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s