kommentar 0

Historieberättare

För ett par dagar sedan höll Mo Yan sin nobelföreläsning. Den är en hyllning till hans mor och till alla de historieberättare från hans hemtrakt som han står i skuld till:

Från och med den stunden har jag känt att mor är ett med jorden och att när jag står på jorden och talar är det henne jag talar till.

Jag var mors yngsta barn.  / … /

Under arbetet på de kollektiva åkrarna, i produktionsbrigadens stall och ladugårdar, på farmors och farfars uppvärmda tegelsäng, ja, till och med på de gungande oxkärrorna fick jag höra spökhistorier, historiska legender och underliga anekdoter. Alla dessa berättelser var sammanlänkade med naturen omkring oss och med min släkts historia, något som gjorde dem ytterst verkliga för mig.  / … /

Det finns alltid en gräns för hur många egna historier man har, och när man har berättat dem får man framföra andra människors historier. De berättelser jag har hört från mina släktingar och från de andra byborna, de berättelser om mina förfäder som kommit till mig från de gamla, de väller nu fram som mobiliserade soldater. De ser på mig med förväntansfull blick och väntar på att jag ska skriva ner dem.

20121018043345943

Det är omöjligt att inte associera till en annan stor historieberättare som för 103 år sedan talade vid nobelbanketten på Grand Hotell: Selma Lagerlöf. Parallellen haltar kanske en del men nog finns det likheter: förankringen i ett landskap och i en muntlig berättartradition.

I sitt tacktal till Akademien vände hon sig till sin far och till alla berättare från hennes älskade Värmland som hon stod i skuld till. Jag saxar:

Med detsamma kom jag att tänka på min far, och jag kände en stor saknad öfver att han inte lefde, så att jag kunde berätta honom, att jag hade fått Nobelpriset. Jag visste, att ingen skulle ha blifvit så glad som han. Aldrig har jag råkat någon, som har hyst en sådan kärlek och vördnad för diktning och diktare, och om han nu hade fått veta, att Svenska akademien hade tillerkänt mig ett stort diktarpris – – – Det var en riktig sorg, att jag inte fick tala om det för honom.  / … /

Du får tänka på att jag har en sådan mängd fordringsägare. Tänk på alla de där fattiga och hemlösa kavaljererna, som brukade fara omkring i Värmland i din ungdom och spela kille och sjunga visor! Till dem står jag i skuld för galna äfventyr och upptåg och skämt i oändlighet. Och tänk på alla de gamla, som ha suttit i små grå stugor i skogsbrynet och berättat om näck och troll och bergtagna jungfrur! Det är väl de, som ha lärt mig hur det kan bredas ut poesi öfver hårda fjäll och svarta skogar.

DSC_0180B

Selma Lagerlöf var också en kontroversiell pristagare. Det var många inom den den radikala kvinnorörelsen som förväntade sig att hon skulle ta tillfället i akt och stödja rösträttsrörelsen i sitt tal. Kanske hade hon ett helt annat tal i klänningsärmen. Men hon valde att inte konfrontera. – Selma Lagerlöf var en politisk person men inte en politisk författare.

Idag är vi många som hade hoppats att Mo Yan skulle uttala sig till stöd för de författare som är förföljda i Kina idag. Det gjorde han inte, eller … I slutet på talet har han lagt in några anekdoter som jag tycker är svårtolkade. I historien om de åtta murarna – vem är han som blir utslängd i ovädret och vilka är de som stannar kvar inomhus och blir träffade av blixten? Mo Yan slutar:

Jag är en historieberättare.

Jag har tilldelats Nobelpriset i litteratur för att jag berättar historier.

Sedan jag tilldelades priset har många fantastiska händelser ägt rum och de händelserna har övertygat mig om att sanning och rättvisa existerar.

Under de år och månader som ligger framför mig kommer jag att fortsätta berätta mina historier.

Jag har precis hört Göran Sommardal i kulturnytt säga:

”Är då Mo Yan en författare? Har han samtidigt rätt att inte vara dissident?”

Läs Mo Yans Nobelföreläsning på Nobelprize.org eller ladda hem den som pdf från Svenska Akademien.

Sparat under:övrigt

Om författaren

Publicerat av

Pensionerad tekniker bosatt i den charmerande lilla staden Vadstena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s