kommentarer 2

Elegant

Som ett exklusivt finsnickeri är F Scott Fitzgeralds roman ”Den store Gatsby”. Så precist hopfogad intrig, så koncentrerad — varje dialog, beskrivning, varje mening är betydelsebärande. Varje karaktär är utmejslad, väl gestaltad, språket är vackert som en dröm. Efter knappt 200 sidor av målmedveten och oavbruten rörelse framåt känner man sig omtumlad. Det här verkar överdrivet, men detta är en av de mest elegant hopkomna romanerna som jag har läst. Så här drar författaren in oss i den mycket speciella värld där dramat, för det är ett drama, utspelar sig:

Vi gick genom en hall med högt i tak som ledde ut till ett ljust, rosenfärgat rum ömtåligt avgränsat med franska fönster i vardera änden. Fönstren stod på glänt och glimmade vita mot det friska gräset utanför som tycktes växa en bit vidare in i huset. En bris svepte in i rummet, drog med sig gardinerna in i ena änden och ut i den andra som ljusa flaggor, virvlade upp dem mot den glaserade bröllopstårtan till tak och lät sedan sin skugga dansa över den vinröda mattan såsom vinden gör på havet.

Det enda orörliga föremålet i rummet var en enorm soffa i vilken två unga kvinnor höll sig svävande som i en luftballong som ligger för ankar. Deras ljusa klänningar krusade sig och fladdrade som om vinden just hade fört dem tillbaka efter en kort färd runt huset. /../

Så hördes en duns när Tom Buchanan stängde de bakre fönstren. Vinden dog ut omkring oss i rummet och de två unga kvinnorna seglade långsamt ner mot golvet.

Rörelse, skönhet. Kvinnorna som en del i det drömlika scenariot, så väcks vi abrupt av Tom, som vi ganska snart förstår är boven och glädjedödaren.

Några sidor längre fram befinner vi oss i Askdalen, ett område på vägen mellan East Egg på Long Island där Tom och Daisy bor, till Manhattan, dit Tom och historiens berättare är på väg. Det domineras av den stora asktippen, som bäddar in allt i ett grått dammlager och övervakas av två gula stora ögon på en gigantisk reklamskylt. Tom stannar bilen:

”Vi stiger av”, säger han bestämt. ”Jag vill att du ska träffa min tjej.” Jag tror att han hade druckit en del under lunchen och hans bestämda uppfattning om att jag skulle göra honom sällskap gränsade till våld.

Vi är på sidan 28 och har redan presenterats för alla bokens huvudkaraktärer: Det äkta paret Tom och Daisy, intill oberörbarhet rika, jaget Nick, som är Daisys kusin och hennes väninna Jordan; strax dyker Wilson upp, den fattige bilmekanikern, och hans hustru Myrtle som Tom har tagit till sin älskarinna. Scenen är satt, grundkonflikten presenterad. Det är bara huvudpersonen Jay Gatsby som fortfarande döljs i skuggorna; vi har skymtat honom men vilken roll han kommer att spela vet vi inte än.  Undan för undan avtäcks händelserna det är spännande — jag kunde inte lägga boken ifrån mig förrän efter sista sidan.

Ur filmatiseringen från 2012

Den store Gatsby är en berättelse om klass. Om ofattbar rikedom, smutsigt armod och om drömmen att kunna kravla sig upp ur obemärkthet eller elände. Om de rikas bekväma men totalt innehållslösa liv och framförallt om deras hjärtlöshet och likgiltighet. Det mest skrämmande är att de är nästan omedvetna om världen utanför deras egen glassiga tillvaro och helt obekymrade om vad som händer med människor som råkar komma i deras väg. Från en av de sista sidorna reflekterar Nick om det som hänt (Som inte ska avslöjas här! ) och om Tom:

Jag kunde varken förlåta eller tycka om honom, men jag förstod att det han hade gjort gick att rättfärdiga i hans ögon. Det var mycket vårdslöst och förvirrat. De var vårdslösa människor Tom och Daisy — de slog saker och människor sönder och samman och drog sig sedan tillbaka till sina pengar eller sin väldiga vårdslöshet eller vad det nu var som förenade dem, och lät andra städa upp efter dem …

Boken har avhandlats under tre avsnitt av bokcirkeln i Lundtröms bokradio och den finns nyutkommen i pocket på Novapress för billig peng. Lyssna och läs!

2 kommentarer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s