kommentarer 2

Hörde ni, i morse …

Lundströms bokradio?
Susanna Alakoski var där och pratade om sin nya bok, ”Oktober i fattigsverige”. Så hjärtskärande. Den måste man läsa!

Emily Dickinsson har kommit i ny översättning av Ann Jäderlund, ”Gång på gång är skogarna rosa”. Hon läste så vackert, Ann. Som Dickinson-fan blir man entusiastisk. Så kul, måste beställas! (Kanske kan de bli en ingång till Ann Jäderlunds poesi också – som jag har vissa problem med) Ett smakprov:

Jag plundrade Skogarna —
De tillitsfulla Skogarna —
De godtrogna Träden
Bar fram sina kottar och mossor
För att tillfredställa min fantasi —
Jag granskade nyfiken deras krimskrams —
Jag grep — Jag bar iväg —
Vad ska den allvarliga Granen —
Vad ska Eken säga?

I Collected poems … hittar jag Dickinsons version. Upptäcker att Jäderlund har bytt perspektiv i sin tolkning. Orginalets mystiska ”He” har blivit ”Jag”.

Who robbed the woods
the trusting woods?
The unsuspected trees
Brought out their burrs and mosses
His fantasy to please.
He scanned their trinkets, curious,
He grasped, he bore away.
What will the solemn hemlock.
What will the fir-tree say?

2 kommentarer

    • Jo, det är nästan en annan dikt – Ann Jäderlund har gjort Dickinsons dikter till sina. Det behöver inte vara fel – eller finns det kanske en till version av den här dikten. Anns läsning av orginalen har säkert varit mycket grundligare än min.

      Någonstans i en kommentar har jag läst något om Dickinsons val av pronomen, att detta ”han” kan vara ett alter ego. Hon har själv skrivit att hennes ”jag” inte betyder henne sjäv utan är en fiktiv berättare. (Jag minns inte var, hittar det inte nu) ”Han” i ovanstående dikt kan också uppfattas som berättaren. Valet av första eller tredje person blir då inte så viktigt.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s