kommentar 0

Inte bara sex & drugs — bebop också

Följ med till Birdland nyåret 48-49! D.v.s. vi följer med Sal, alias Jack Kerouac och Dean, alias Neal Cassidy:

Dean och jag var och lyssnade till Shearing mitt under den långa, galna helgen. Stället var tomt på folk, klockan var tio, vi var de första gästerna. Den blinde Shearing kom in och leddes vid handen till pianot. Han var engelsman med distingerad utstrålning: vit stärkkrage, ganska kraftig, blond, med en skir atmosfär omkring sig av engelsk sommarkväll, som blommade ut i den första porlande vackra låt han spelade medan basisten lutade sig uppmärksamt mot honom och höll tempot. Trumslagaren, Densil Best, satt orörlig förutom att handlederna snärtade fram accenter med visparna. Och så började Shearing att svänga; ett leende trängde fram i hans extatiska anlete, han började gunga fram och tillbaka på pianostolen, långsamt först; sen gick de över i dubbeltempo, han började gunga hastigare, vänstra foten flög upp för varje beat, halsen började vrida sig hit och dit, han böjde ansiktet ner mot tangenterna, den välkammade frisyren upplöstes, han började svettas. Shearing började spela blockackord; de vällde fram ur pianot i ymniga flöden, man fann det märkligt att karln hann med att forma dem. De gungade och svängde som havsvågor. ”Go ropade folk. Dean svettades; svetten rann ner innanför kragen. ”Nu är han hemma! Nu är han lös! Gamle Gud! Gamle guden Shearing! Yes, Yes! Yes!”/… /

… detta var hans storhetstid, innan han blev sval och kommersiell.

ur On the road, början av del två, Jack Kerouac

.
Youtube-videon är litet fusk, inspelat 1955. Stämningen är i alla fall rätt.

Nedanstående film visar en svalare Shearing, det är inspelat så sent som 1987, men vackrare kan det nästan inte bli:

Det här är de musiker som Sal och Dean lyssnade på den där kvällen, originaluppsättningen av George Shearing Quintet.:

Sedan drog de iväg söderut mot träsken i Louisiana. Bildliga och faktiska träsk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s