kommentar 0

Onda aningar

Till mrs Saville, England
Sankt Petersburg, den 11 december 17..

Det kommer att glädja dig att få höra att inga katastrofer har drabbat inledningen av det företag som du hade sådana onda aningar om. Jag kom hit igår, och min första uppgift måste bli att försäkra min kära syster om att allt är väl, om att min tilltro till att expeditionen ska lyckas har stärkts.

Första raderna ur ”Frankenstein” av Mary Shelley. Om jag fick ett sådant brev från min bror skulle jag bli orolig. Inga katastrofer har inträffat – än …

Frankenstein har en skickligt utarbetad ramberättelse om en man med stort vetenskapligt intresse som beger sig ut på en polarexpedition. På så sätt lyfter hon berättelsen ur vår vardagliga verklighet till en exceptionell och extrem, men fortfarande verklig, värld. Det anger omedelbart tonen. Jag läser vidare …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s