kommentar 0

Jantelagen i digital version

Såg ni TVdokumentären hur sökmotorer, (en viss jag undviker ordet) kan missbrukas på det vidrigaste sätt?

Jag blev illa berörd och ganska skrämd. Den s.k. friheten på nätet vänds i sin motsats genom möjligheten för näthäxor att sprida det grymmaste och mest intima förtal om vem som helst. Kanske i svartsjuka, som hämd, eller bara för ”skojs skull”. Den som förtalar kan skydda sig med anonymitet, den som blir förtalad kan inte försvara sig.

Den attityd som ett par nätmoguler visade var nästan ännu mer skrämmande i sin naivitet – man måste gå ut i diverse sociala medier och bygga sin egen bild av sig själv. Det är så lätt så … Men om man nu inte vill ägna sin fritid åt en dator? Är man så enstörig får man skylla sig själv (var åtminstone underförstått). Och så dessa arbetsgivare som rekryterar som datasöker på människor som söker jobb! Det kan jämställas med att lyssna på skvaller. Jag tycker inte att man är seriös som rekryterare om man fäster något avseende vid information som är så osäker.

Naturligtvis sökte jag efter vad som kan finnas om mig. Blev litet lättad, det är ingen fara. Men jag tog bort ett par inlägg på min blogg som i fel dator kan missbrukas. Jantelagen slår verkligen tillbaka med kraft – vad är det gammaldags skvallret bland grannar eller på jobbet mot illasinnat nätskvaller? Ganska pittoreskt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s