kommentarer 2

En milstolpe!

Det har blivit mycket om och av kvinnor den här veckan! – och här kommer ett inlägg till i samma tema! Jag vill skriva ner några tankar efter att ha bläddrat i Nordisk kvinnolitteraturhistoria hela morgonen.

Det är ett fantastiskt projekt och en mycket väldisponerad och lättbläddrad hemsida! Speciellt gillar jag alla artiklar på olika teman – det är inspirerande att fä flera olika författarskap belysta ur en viss synvinkel. Temat ”Att skriva” t.ex. innehåller texter om brevskrivandets konst, om romantikens författarinnor, om 1970-talets författare som skrev i den nyuppväckta kvinnorörelsen, m.m. Mycket god läsning! Men med det sagt …

Tanken insmyger sig – tänk om de andra nordiska författarna var presenterade på ett lika tillgängligt sätt! D.v.s. de manliga författarna. Och, nästa tanke, ”Nordisk manslitteraturhistoria” – hur skulle man reagera på det? Å andra sidan: I en integrerad Nordisk litteraturhistoria – skulle kvinnorna drunkna i mängden eller sållas bort då? Alltså: Digitaliseringen av Nordisk kvinnolitteraturhistoria är, förutom en fantastisk litteraturhistoria, ett led i den feministiska kampen och bärs av insikten att kvinnors författarskap har missgynnats av offentligheten.

En annan något hädisk tanke – det vore kanske inte så dumt med en Ipad ändå. Man skulle lätt som en plätt ta med sig hela härligheten på bussen till jobbet eller på tåget. – Jag kan tycka att just den här typen av läsning skulle kunna lämpa sig för en läsplatta.

Och till sist, en reflexion – det är så kunnigt, så proffsigt. Mina egna skriveriet känns plötsligt som kludd och krafs. Jag får ett anfall av dåligt självförtroende. Vad ska man nu våga skriva om?

Bild

Satir över Sofie Sager, i C.L.H. Thulstrup, En samling skämt, Stockholm, 1859 - Bilden är lånad från artikeln "Den farliga romanen". Jag saknar uppgifter om och på vilka villkor det är tillåtet att sprida bilder och texter på hemsidan vidare på nätet (?) - Man har dock möjlighet att, helt gratis, ladda ner texter som pdf-filer.

2 kommentarer

  1. Om du tror att dina texter är kludd och krafs – fortsätt att kludda och krafsa. Du ger så mycket fin läsning!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s