kommentar 0

Jämställt i det forna Perserriket

Om Befästningstavlorna, funna i Persepolis 1933, ca 2500 år gamla:

”Tavlorna intygar att Persepolis, till skillnad från grekiska och romerska monumentalbyggen, inte uppfördes av slavar utan av arbetare. De ger en bild av kvinnans juridiska och ekonomiska ställning vilken förefaller ha varit närmast jämställd med mannens. Till skillnad från grekiska kvinnor gjorde persiska kvinnor yrkes­karriär, deltog i fälttåg och reste på egen hand. De hade egendomsrätt och erhöll, om de var arbetsföra, statlig ersättning under sin graviditet. Bland de kvinnor som omnämns finns Artystone från Parsa som kontrollerade stora jordegendomar med egen vinproduktion och risodling. Hos grekiska författare väckte det särskild anstöt att persiska kvinnor närvarade vid gästabud och inspekterade egendomar och personal. Inte sällan betraktades just kvinnans starka ställning och delaktighet i beslutsfattande av grekerna som roten till det persiska samhällets påstådda förfall och dekadens.”

Saxat ur artikel i Svd, 2008. Man ville gärna veta mer. Tavlorna upptäcktes av ett arkeologiskt arbetslag från Chicagouniversitetet vid utgrävningar i Persepolis. Det är två arkiv med över 45000 kilskriftstavlor och fragment. Arbetet med att deschiffrera den enorma textmassan pågår fortfarande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s