kommentarer 2

Om att låna bilder

Att ”låna” bilder kan kännas litet olustigt ibland – man har ju gud bevars blivit uppfostrad till att göra rätt för sig. Samtidigt är det roligt att göra en vacker blogg. – Helst ville man bara ha egna bilder, det blir ju mer personligt och jag önskar att jag hade tid att teckna eller måla illustrationer till mina poster, men det skulle inte bli så mycket publicerat då, jag hinner inte. Alltså lånar jag friskt. Och kanske ibland inte helt korrekt. Men jag lånar aldrig, utan att ha bett om lov, från konstnärers eller fotografers hemsidor (om det inte uttryckligen är tillåtet), aldrig bilder av små barn eller bilder som visar privata situationer. Däremot tycker jag att bokomslag är tillåtna – de är ju gjorda för att vara publika. Bilder där upphovmannen är död sedan länge (t.ex. Michelangelo i förra inlägget) – hmm, ett gränsfall. Någon har ju reproducerat bilden. Jag brukar kolla källan och hittar oftast  att bilden i fråga redan är publicerad i oräkneliga kopior – då kan det knappast vara fel.

Det finns dock siter som är fulladdade med fantastiska bilder som uttryckligen kan användas av vem som helst, åtminstone om man inte har en kommersiell blogg, man måste läsa villkoren. Ett par tips, Burningwell och Stockexchange. Kolla för säkerhets skull för varje bild om villkoren för att låna och alla bilder är inte gratis. På stockexchange måste man registrera sig och logga in för att kunna ladda hem men där finns riktigt fantastiska bilder:

Bild från burningwell http://www.burningwell.org/

Bild från stockexchange http://www.sxc.hu/

Sparat under:övrigt, bild & film

Om författaren

Publicerat av

Pensionerad tekniker bosatt i den charmerande lilla staden Vadstena

2 kommentarer

 1. Jag lånar också rätt friskt men gör som du- tar mest från ”tillåtna” källor (Wikipedia till exempel). Stockexchange är mycket bra! Bokomslag måste vara tillåtna, tycker även jag- vi bokbloggare skriver ju oftast om boken i samma inlägg (och då blir det ju lite extra ”reklam” för det mesta!) Utan lånemöjligheterna blir bloggen ganska trist…

  Gilla

  • Jo – dessutom är ju ”delandet” en av poängerna med internet.

   Jag glömde Flickr – man kan (tror jag) inte ladda hem därifrån men väl länka till eller ”bädda in”. Det här bildspelet har jag använt i ett inlägg om Adonis.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s