kommentarer 4

Ett par guldkorn

Min Petrarca-vurm har fått mig att beställa en biografi: Morris Bishop, Petrarch & his time. På vägen dit snubblade jag över följande:

The Reading Machine

Är det inte en ljuvlig bild? – Borgerlig familjesamvaro innan TVns och datorspelens tidevarv, fridsam läsning medan mor och ev. döttrar fixar till söndagssteken. ;-) Det är en illustration till en novell av Bishop publicerad 1947 i The New Yorker: The reading machine. En sån bild väcker nyfikenhet. Är man riktigt nyfiken prenumererar man på The New Yorker så att man kan ladda hem novellen. Bilden hämtad från Flickr.

Under mina strövtåg på webben hittade jag också detta klipp om kärlekens irrvägar. (Med en blinkning till den kanske alltför allvarlige Francesco Petrarca.)

Nå, du ska få sista ordet, Francesco, du var understundom både klarsynt och uppriktig om dina svagheter. Om kärlekens kval:

Min olycka kan sägas vara den värsta tänkbara: under någon sorts kuslig vällust livnär jag mig på tårar och lidanden till den grad att jag endast mot min vilja kan upphöra med det.

Ur Petrarcha, Min hemlighet, Atlantis 2002.

4 kommentarer

 1. Det var verkligen en fin bild… den är rogivande i allra högsta grad. ”The Reading Machine”- låter spännande. Det/den ska jag kolla upp!

  Gilla

 2. Jag hade också lust att göra det – The New Yorker är säkert en tidskrift som det kan vara värt att prenumerera på. Men ska ju ha tid att läsa också …

  Gilla

 3. Hej Lustigulle!
  Du vet ju att jag gillar din blogg, men tack igen för att du skriver om böcker som inte alla skriver om och som inte är de lättaste man kan komma över. Tack för djup, eftertanke, känslor och okommersialism. På något sätt lyckas du ändå göra bloggen lättillgänglig och rolig att läsa. Det du skriver har verkligen substans och mening, det ger mig så mycket mer än de flesta andra bokbloggar. Tack!

  Gilla

  • Oj, jag blir alldeles rörd av så mycket beröm! Och glad , naturligtvis. Och turnerar med att jag läser din blogg med stort intresse – du skriver så bra, rakt och med en alldeles egen vinkel. Sen gillar vi båda det japanska!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s