kommentar 0

Tack, Ebba Witt Brattström …

… för att du gett oss din historia om kvinnorörelsen på 70-talet! En härlig läsfest- det väckte många goda minnen till liv från en tid då vi var unga och optimistiska.

 

I Åh alla kära systrar har Witt-Brattström tecknat en engagerad bild av den  tid då så många unga var i rörelse som började i maj -68 med studentrevolten i Paris. Jag var 20 år då och student vid Handelshögskolan i Göteborg och jag minns så tydligt hur förfärad jag var över våldsamheten men också hänförd av beslutsamheten hos alla som inte längre ville acceptera den etablerade, förljugna synen på samhället. Äntligen några som tog på sig ansvaret att själva forma framtiden. Vår framtid. Där någonstans hämtade också ”Den nya kvinnorörelsen” sin energi tror jag, i insikten att det är möjligt att göra uppror! – 8 maj 1968 bildades Grupp 8 som en sluten studiegrupp, så småningom utvecklades den till att bli en av de mest kreativa och den mest framgångsrika av 70-talsrörelserna. Witt-Brattström kom med 1971 och då börjar bokens resa genom 70-talet och en bit in på 80-talet.

Boken är inte historieskrivning med vetenskaplig ambition, det är en mycket personligt skriven självbiografi. Kvinnorörelsens, framförallt Grupp 8:s, aktiviteter skildras ur Ebbas egen synvinkel. Kvinnokampen på 70 – 80-talen hade många ansikten som inte finns med, många aktivister, forskare, konstnärer, författare som inte nämns. Det har nog heller inte varit avsikten att åstadkomma någon heltäckande historieskrivning – vore det överhuvudtaget möjligt? Fortfarande är så mycket av vad som hände så kontroversiellt. Nidbilden av feministen i näbbstövlar utan BH och i fula kläder; en navelskådande, påstridig och egoistisk ragata som ville förgöra männen lever än. Också inom den feministiska rörelsen spretade diskussionen i alla möjliga riktningar: S.k. ”särartsfeminister” var en extrem, ”likhetsfeminister” fanns i andra ändan, däremellan en brokig mosaik av åsikter och insikter. En annan konflikt handlade om representativiteten hos rörelsen – kunde 8-orna och andra akademiskt skolade medelklasskvinnor tala för alla kvinnor? I sin mångformighet det var det en mycket levande rörelse.

Witt-Brattströms val är nog högst medvetet – och lyckat! Hon har skapat en bok som både till form och innehåll speglar 70-talskvinnorörelsen på ett bättre sätt än en ”torr” historiebok skulle kunna. Den är skriven enligt parollen ”Det personliga är politiskt” som var en av den nya kvinnorörelsens hörnstenar.

För att alla människor ska leva ett värdigt liv krävs att inte bara arbetslivet utan också privatlivet omorganiseras. Vi vill kunna arbeta, bo, leva och älska som fria människor. Vi menar att ett steg i den riktningen är att erkänna att våra personliga erfarenheter av privatlivet, dvs vårt förhållande till familjen, män, barn och sexualitet, är viktiga politiska erfarenheter.

Jag har läst hennes bok med stor glädje, hon har lyckats levandegöra tidsandan. Jag känner igen mig – trots att jag fanns i Göteborg, aldrig var ”8a” och i största allmänhet spelade en mycket obetydlig roll. Det är också en vacker och rolig bok med massor av bilder från tiden, sångtexter och klipp från Kvinnobullen. Men nog kan jag tycka att hon kunde ha gjort någon liten utflykt ut i landet och nämnt t.ex. Gunhild Kyle, som var vår första professor i kvinnohistoria och en pionjär och oerhört karismatisk föreläsare eller Barbro Andrén som gjorde så många fantastiska kvinnobilder eller Sveriges första kvinnohus som fanns i Göteborg. O.s.v. Men det är kanske en annan historia …

Åh alla kära systrar har diskuterats, som väntat. Här en samling av recensioner:  expressen – HD – aftonbladet – DN – SvdGP – dagensbok

Göteborgs Universitets portal för Kvinnorörelsen. Och en typisk kvinnorörelselåt från 70-talet:

Till sist – en av alla slagkraftiga paroller: ”Vi vill ha sex, vi vill ha sex, vi vill ha sex timmars arbetsdag!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s