kommentar 0

Vår vän Thorild

Av det mest vanliga i världen är Karlarnas stolthet i hänseende till Kvinnor: vilken stolthet visar sig, när det är illa, i ett slags vilt, och när det är väl, i ett slags milt, Förakt: sådant som man känner för barn, och för allt det, vars svaghet är alltför långt inunder ens höghet.

Detta är så visst, att även karlarnes mest ömma dyrkan för kvinnorna, till slut icke finnes vara annat, än en Konst, en söt list av deras Begärelse.

***

Vad? tänkte jag: de måste väl FÖRST anses som Människor, INNAN de anses som kvinnor?

Och denna enda tanken- att denna skönaste hälften av förståndiga varelser på jorden äro FÖRST Människor, DÄRNÄST Kvinnor: och icke, såsom man alltid ansett dem, FÖRST Kvinnor DÄRNÄST Människor – denna enda tanken nedslog min turkiska inbillnings höghet, och ett ögnablick lärde mig att rätt se den ovärdiga HALVMÄNSKLIGHET, varuti karlarnes dumma vildhet nästan alltid dristat hålla Kvinnorna.

Nej, jag har inte läst hela boken men stötte på Thomas Thorild flera gånger under läsningen av Göran Palms bok och blev nyfiken. Thorild fanns i bakhuvudet, han tillhör ju dem som vi ”forna tiders barn” var tvungna att bekanta oss med i gymnasiet. Att följa ögonblicken ingår i Svenska Akademiens skriftserie och kan laddas hem i pdf-format helt gratis. Inklusive förord av Horace Engdahl. Jag hittade ovanstående citat i hans uppsats Om kvinnokönets naturliga höghet.

Thomas Thorild var ett barn av upplysningstiden och banar väg för romantiken – en sann radikal från det sena 1700-talet. Ständigt i polemik mot det rådande etablissemanget: Stockholmspostens mäktige redaktör Johan Henric Kellgren och den goda smakens (Gustaf III:s) härold poeten Carl Gustaf af Leopold. Hans uppsats om kvinnorna är inte bara underbart kvick och elegant – som feminist på 2000-talet är det lätt att instämma i hans idéer, med ett litet löje i mungipan och en glimt i ögat. Han menar att ”karlarnes” förakt för kvinnorna är helt orimligt – de har ju själva under 6000 år av historia visat sig sig vara odugliga på att styra världen. Det kan bara ursäktas av att de är så dumma att de inte begriper bättre (ungefär). – Men läs själva. Thorild piggade upp min söndagmorgon.

PS: Jag undrar vad han menade med ”turkisk inbillning” – Naturligtvis är det så att Thorild hamnar i det andra diket nämligen att göra oss till högtstående ideal. Han förebådar den romantiska kvinnosynen. Likafullt tycker jag att hans uppsats är viktig i kvinnohistorien och säkert ”gjorde skillnad”. Den blev mycket spridd.

Thomas Thorild: Att följa ögonblicken. Texter i urval, Atlantis, 2000
Urval, introduktion, kommentarer och ordförklaringar av Horace Engdahl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s