kommentarer 6

Angela Carter – ny, rysligt trevlig bekantskap

Är ni upplagda för litet hemtrevlig gammaldags skräck? Riktigt mysig med vargyl, iskall vintervind, blod och död, män som är vargar och vargar som är män. Förvandlingar och oväntade förvecklingar. (I grund och botten handlar det om sex, naturligtvis.)

En mormor sitter vid brasan och stickar och berättar de rysligaste historier för sitt barnbarn. Hon stickar en fin schal till den lilla så att hon inte ska frysa när hon går genom skogen på vintern.

– ”Se en så’n fin färg garnet har, inte sant – rött för att passa lillans rosiga kinder”, säger mormor
– ”En riktigt blodig röd, en riktigt blodig …” svarar kavata lilla Rödluvan.

Hon låter sig inte skrämmas:

Jag är inte rädd för nå’t – min pappa har gett mig en stor kniv, titta, en så’n fin kniv jag har! – Kan jag inte använda den kanske? – Såg jag inte när pappa stack grisen kanske? Det finns inget i skogen som kan skada mig!

– – –

– ”Vissa vargar är håriga – på insidan!”, försöker mormor
– ”Va! som en fårskinnsjacka!”, skrattar Rödluvan.

Veckans radioteaterföreställning heter ”Rödluvan och vargarna” skriven av den brittiske författaren Angela Carter. Den är underbar – litet otäck och mycket humoristisk, ganska underfundig och med många bottnar. Helt fantastiskt iscensatt av SR:s ljudtekniker. Illusionen av vintrig mörk skog, full av oknytt,  vargyl och korpskrin i bakgrunden, är övertygande. Vargen är faktiskt ganska skrämmande! Jag ska inte avslöja slutet, det är oväntat. Ni anar nog att vargen möter en besvärligare motståndare än i orginalsagan.

Koka en kopp gott te och tänd en brasa (om möjlighet finns), placera dig bekvämt i bästa fåtöljen, det ska vara mörkt och kallt utanför – Klicka sen in på radioteaterns sida och njut!

Angela Carter är en av alla de där som jag inte känner till. Trots att hon 2008 av The Times rankades som nr 10 bland storbritanniens bästa författare under efterkrigstiden. ”Known for her feminist, magical realism, picaresque and science fiction works” enl Wikipedia. Hon var mycket mångsidig; skrev romaner och noveller, lyrik, barnböcker, dramatik, ett operalibretto baserat på Woolf’s ”Orlando”; hon verkade dessutom som journalist. En hel del finns översatt – men det vore väl skam om man inte skulle klara av någon av hennes romaner på orginalspråk. – Har någon av er andra läst något av henne?

6 kommentarer

 1. Vilket spännande boktips. Jag känner igen namnet men jag kan inte påminna mig att jag läst något av Angela Carter- Jag ser att mitt bibliotek har några av hennes böcker – jodå, jag ska absolut låna hem.

  Gilla

 2. snowflake

  Jag har läst! Som jag nyss skrev hos Ingrid, The Bloody Chamber kan vara en bra börja-bok. (Radioteatern kommer troligtvis därifrån.) The Magic Toyshop var min första, och där startade relationen. :-)
  Normal förlag har börjat ge ut henne på svenska. Intressant att AC skrivit libretto till Orlando, den tänkte jag mycket på när jag läste Den nya Evas passion.

  Tack för radiotipset, hoppas jag hinner lyssna innan det försvinner.

  Gilla

 3. Stort tack för teatertips, hade helt missat det. Utöver titlar ovan nämner jag ”Kvinnan hos de Sade” (Forum) med ett par år på nacken. Har inte läst men bläddrat i väntan. Verkar lovande.

  Gilla

 4. Har inte heller läst, men det låter bra! Jag upptäcker gamla deckarförfattarinnor just nu istället. Lang och Sayers står på programmet.

  Gilla

  • Dorothy Sayers är mycket bra! Jag hade en Sayers-period då jag läste allihop i 20-åren. Dialogen! Rappt och intelligent. Lang blev jag ganska snart litet trött på. Intrigerna känns konstruerade men böckerna har mycket charmerande tidsfärg.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s