kommentarer 3

Sjömansminnen …

… kan man kanske kalla de här böckerna som jag köpte i en bokhandel i Tokyo när jag arbetade till sjöss. Att utforska japanska butiker var stimulerande efter alla monotona veckor på havet – också bokhandlare, trots det (för mig) obegripliga språket. Bilderböcker för barn fungerar ganska bra utan språk. Shigeo Nishimura heter tecknaren till de här böckerna. Hans bilder är mycket detaljrika och generösa, de täcker hela uppslag från kant till kant -bilder som man kan gå upptäcksfärd i. Det händer något dramatiskt eller intressant i varje bild, dessutom kan man hitta små bihistorier om man tittar noga. Jag har fotat och gjort ett par bildspel. Naturligtvis går det inte att återge fräschören i orginalbilderna, det är också omöjligt att återge hela uppslag i ett foto – det blir för plottrigt. Det är detaljer ur bilder som syns i bildspelen. Men man kan nog ändå få en uppfattning om charmen hos de här böckerna. Jag tar fram dem ibland när jag vill muntra upp mig!

Den första boken handlar om två pojkar som gör en lång utflykt med tåg och till fots. Varje uppslag viar ett sceneri i fågelperspektiv, landskap, byggnader, vägar … Letar man noga hittar man någonstans i bilden de små pojkfigurerna. De har en karta med sig, som de tittar i. Infällt visas kartbilden, mycket pedagogiskt. En annan infälld bild visar sceneriet sett från pojkarnas perspektiv. Bilderna är ganska realistiska, jag känner igen det landskap jag såg i Japan på 80-talet, men nog är det ett idylliskt Japan man ser. Han har valt bort det fula och skräpiga.

Den andra är en historiebok. Första uppslaget visar en stenåldersby för 5000 år sedan, den sista en vy över en storstad år 2000. 30 vackra uppslag med heltäckande, detaljrika bilder. Man kan ägna lång tid åt varje uppslag. En fantastisk bok – det är synd det inte går att förstå den text som finns i slutet av boken. Men den finns utgiven på engelska, säljs av Amazon. Man kan se fler bilder där!

För många år sedan såg jag en annan bok av Shigeo Nishimura hos en vän. Jag tror att den heter ”Resan”, den har nämligen kommit ut i Sverige. Den beskriver en resa geom konsthistorien i sällskap av en liten man till häst. Han färdas genom Nishimuras tolkning av konsthistoriens viktigaste verk. Jag har aldrig lyckats hitta den – har någon ett tips?.

3 kommentarer

  1. Vilka fina illustrationr- verkligen roligt att läsa om dina japanska äventyr. En nyfiken fråga – var du ”gnista till sjöss” ? (Det fanns en bok med den titeln och en av mina vänner beslöt sig för att bli just det- jättespännande, tyckte jag som gärna lyssnade på hennes berättelser om storm utanför Brasiliens kust etc…)

    Gilla

  2. Min sjökarriär började på färjor där jag jobbade som stewardess ett par år. Bestämde mig sen för att jag inte kunde tänka mig att torka bord och toalettstolar hela mitt liv så jag mönstrade om till motorelev. Slutade efter ca 15 år som 2e maskinist. Under 80-talet seglade jag på bilbåtar till och från Japan. (Med pauser för utbildning) Långa sjöresor, mycket tid att läsa. Sjömansbiblioteket (finns det kvar tro?) var en räddningsplanka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s