kommentarer 5

Några gamla svenskor!

I anledning av Lyrans Tematrio, som den här veckan handlar om ”Gamla svenskar”:

 1. Hedvig Charlotta Nordenflycht – gammal så det förslår 1718 – 63 var spirituell, mycket lärd, en fri ande. Som änka hade hon möjlighet att leva ganska självständigt. Hon var förbluffande skarpsynt när det gäller kvinnors brist på möjligheter. I dikten ”Till fruntimrets försvar” polemiserar hon mot Rousseau. Det är litet avigt att läsa den något moderniserade 1700-talssvenskan men man vänjer sig snabbt. Och hon är rolig! Hennes Skrifter kan laddas ner här. Dikten finns på sidan 256.
 2. Nästa fräcka 1700-talsdam – Anna Maria Lenngren, 1754 – 1817.
 3. Mannens sista vilja

  Min kära hustru, hör,
  Du skall ditt löfte giva:
  Svär på att, när jag dör,
  Ej Peters maka blifva!
  Min sista vilja, lyd dock den –
  Jag eljest säkert går igen!

  Hustrun:

  Dö, kära man, i ro!
  Mig skall ej lydnad tryta:
  Jag svär, vid Gud och tro,
  Att ej mitt löfte bryta!
  Nej, aldrig nånsin tar jag Per –
  Med Sven jag re’n förlovad är.

 4. Ytterligare en skarp kvinna, Victoria Benedictsson, 1850 – 88, som var tvungen att använda manlig pseudonym – hennes 1700-talssystrar var faktiskt friare! Fröken Marianne och Pengar är helt moderna romaner och mycket bra.

5 kommentarer

 1. L.

  Å, Lenngren gillar jag särskilt. Benedictsson har jag läst alldeles för lite, men sådant kan ju åtgärdas!

  Vilken snygg blogg du har! Här ska jag titta runt mer!

  Gilla

  • Välkommen L. – jag ska väl ta mig en titt runt hos dig också! i kväll.

   Utseendet på bloggen är WordPress’ förtjänst – det är en stilig design!

   Gilla

 2. Lenngren är oslagbar. En av mina absoluta favoriter. (Dina andra två val går inte av för hackor de heller).

  Gilla

 3. Tack för att du ledde mig hit.
  Ska ta mig i kragen och börja skriva på min blogg igen. Hon har legat i träda alltför länge nu.
  Blir som sagt nyfiken på Nordenflychts polemik mot Rosseau.
  Varför har jag inte läst den för länge sedan.
  Jag som återkommer i min polemik mot honom, om och om igen.
  Om en vecka ska jag hålla föredrag om kvinnliga konstnärer verksamma på 1700-talet.
  Och då kommer Rosseau och hans Emile upp igen, och jag polemiserar.
  Hoppas jag hittar Nordenflychts polemik innan dess.

  Gilla

  • Nordenflycht är jättespännande – jag visste om henne (gamla skolkunskaper) men inte att hon var så bra. Vilken penna! Men som sagt man måste forcera 1700-talssvenskan. Länken går till Svenska Akademiens utgåva av hennes skrifter. Den är bra – ordförklaringar är inlagda med länkar i texten. Mycket behändigt.

   Nog är det ganska oförväget av henne att ge sig på Rousseau (hon var ju samtida) med tanke på att han ju var väldigt populär (om jag inte minns fel!)?

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s