Cykellycka av Barbro Andrén
kommentarer 4

Bröd och rosor – en liten bokhandel

Cykellycka av Barbro AndrénDet är den 8e mars, Internationella Kvinnodagen, 100 år sedan den instiftades och jag känner att jag måste skriva några rader. Jag vill berätta om en liten bokhandel. Den låg på Haga Nygata i Göteborg, startades av en grupp kvinnor, när kan det ha varit, 1973 -74 -75? Jag minns inte så bra märker jag och det är sorgligt. Det finns ingen information att hitta på nätet så jag får försöka skriva ur minnet. Bokhandeln hette ”Bröd och Rosor” efter en paroll som användes någon gång vid en strejkdemonstration bland textilarbeterskor i USA. Vi sålde böcker av kvinnor och för kvinnor. Vi var bara tjejer som drev den, helt idéellt.

Jag var inte med från första början – men jag gjorde vår första butiksskylt. Den var av svart plåt och rundjärn, krusidullig och vacker. Jag gick svetsmekanisk grundkurs på AMU och gjorde den där. Det var 1975. Vi hade öppet ett par timmar på vardagskvällarna och lördag förmiddag; turades om att stå där. Beställningar bestämdes på möten, vi hade studiecirklar och en och annan författarafton. Men det gick inte så bra – svårt att driva bokhandel på idéell bas.

Det kom ut en hel del böcker av kvinnliga författare de där åren – Kerstin Thorvall, Sara Lidmans Järnbanesvit, Doris Lessings alla böcker kom på svenska. ”Det andra könet” av Simone Beauvoire kom ut i nyöversättning. Moa Martinsson i nyutgåva. En bok jag minns, som jag tyckte mycket om hette ”Skammen förbi” av Anja Meulenbelt – men kan inte minnas vad den handlade om. ”Viktoria och världsrevolutionen” av Inge Eriksen, som jag tyckte var revolutionsromantik av värsta sort men som många tyckte om. Erica Jong, Susanne Brögger …

Nå, med facit i hand, gjorde vi någon skillnad? Betyde våra mödor något? Jag tror litet – vi var en stämma i kören. Inte sålde vi så många fler kvinnoböcker, men några. Det var mera det faktum att vi fanns, alla som såg vårt skyltfönster och vårt bokbord på olika evenemang. Vi kanske hade viss påverkan på övrig bokhandel – nja, det är väl osäkert. Men för alla oss som var med var det avgörande och det var nog några hundra som passerade som medarbetare genom åren. Och det var fantastiskt roligt! Så  många glada minnen!

Det finns nästan ingen information att hitta på nätet. Två kvinnor har skrivit ett specialarbete på Bibliotekshögskolan: Britt-Marie Brax och Inger Rosvall – heder åt dem! Det finns Några rader på en sida om kvinnokultur under Göteborgs Universitet. Informationen är tyvärr inte korrekt. Men där hittade jag i alla fall en liten bild av vår butiksskylt nr två (jag tror den första rostade).

Länge sparade jag affischer – Bröd och Rosors egna och 8e-mars-affischer. Men nu hittar jag dem inte. Barbro Andréen gjorde många av kvinnorörelsens bilder. Fantastiska. Hon har gjort den glada cykeltjejen.

Glad 8e mars åt alla!

PS. På Sjumilakliv kan du hitta länkar till många inlägg om 8e mars.

4 kommentarer

 1. Tack för dina minnen! Så väldigt intressant och roligt att läsa. Ideell bokhandel är nog, som du säger, svårt att få lönsam- men så mycket du kan se tillbaka på och glädjas åt. Jag är ganska säker på att jag har läst Anja Meulenbelts bok- Skammen förbi- jag kommer tyvärr inte heller ihåg mycket av handlingen (om något alls….). Haga var väl fortfarande en ”gammal” stadsdel under 70-talet. (Sedan revs så mycket och allt byggdes nytt). (Jag bodde i Göteborg under 80- och 90-talet. Fin stad. Härlig stad.

  Gilla

 2. lenao

  Hej!
  Fakta om B&R har jag i huvudet.
  Det startade kvinnoåret 1975 då några åttor hade bokbord på Göeborgs Stadsteater i samband med Jösses flickor (fredrikorna och annat folk från den ”gamla” kvinnorörelsen hade eget bokbord, rättvist skulle det vara).
  Resterna av detta bokbord var grunden till första Bröd & Rosor, det på Haga Nygata. Alla möjliga kvinnor ingick i gänget som drev detta, och småningom fick vi filial på Kvinnohuset.
  Bröd & Rosor höll i tio år!
  Nyårsafton 1984-85 ringde polisen till mig som då stod som kontakt. Då hade nassarna krossat flera fönster och snön yrde in… Vi kom aldrig igen efter det, utan körde utförsäljning under de första månaderna -85, och la sen ner.
  Många minns Bröd&Rosor, och många efterlyser nån slags träff/fest – alla verkar ha hamnat i nostalgiåldern…
  Intresserade kan mejla grupp8 (at) mail.com.
  systerliga hälsningar! lenao

  Gilla

  • Hej Lena – så enormt roligt att du hör ifrån dig här hos mig på min blogg!!! – Det var inte igår, som man säger.

   Har du listat ut vem jag är, minns du? (Lustigkulle = Eva Skoog)

   Jo, en nostalgiträff vore visst jättetrevligt, men ännu hellre kunde man kanske försöka samla ihop sig till litet historieskrivning. Om vi slår ihop oss och pusslar en kväll kanske vi skulle kunna dokumentera Bröd & Rosors ärofulla ;-) historia! I lämpligt medium. Det är uppenbarligen inte gjort. Jag mailar!

   /Systerkram från lustigkulle!

   PS. kommer du ihåg vårt smeknamn – ”Brö’n och trosor” *lol*

   Gilla

 3. Pingback: Litet litterär nostalgi | Stänk och flikar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s