kommentar 1

Binu och den stora muren

Under den tid som furst Xintao bodde på Norrberget hörde byborna ofta ljudet av flöjtmusik från den lilla hyddan och herdarna som följde tonerna uppför berget såg hans ensamma gestalt traska fram och tillbaka utanför den som ett moln på drift. Någon sa att furst Xintao hade förutspått sin egen död: han hade sagt att han skulle ge sig av när vildliljorna utanför hyddan slog ut i blom.

*

 Den gamle mannens död gav upphov till byn Persikoblommans förbannelse – byborna som höll av sin eremit sörjde honom med stor klagan och tårar. De visste inte att han var fördömd av kungen – de som grät vid hans bår straffades grymt. Då slutade byborna gråta, till och med barnen lärde sig att hålla inne sin gråt – tårarna sipprade istället ut i smyg genom håret, fingrarna eller fötterna.
Så börjar berättelsen om Binu, byflickan som mister sin älskade man. Hon ger sig ut på vandring för att hitta honom och ge honom hans varma vinterjacka. Det är en brokig och rik skildring som utspelar sig under den dramatiska tid i Kinas historia då kung Qin Shi Huangdi lät bygga den stora muren.

Temat med en ung människa som måste göra en lång vandring är välbekant, vanligt också i europeiska folksagor. Där brukar det handla om botgöring; en flicka har varit övermodig, försumlig eller fräck och måste lära sig ödmjukhet. Så är det inte riktigt här – Binu skildras som en trofast, hängiven men inte uppgiven ung kvinna. Hon gör inte bot, hon är heltigenom renhjärtad och oskuldsfull. Hennes olyckor beror på att hon är en vanlig troskyldig bondflicka i ett land där envälde och övervåld härskar och en fattig människas enda värde är som arbetsdjur. Trots enorma svårigheter krossas hon inte (bara nästan) – troskyldig och trosviss rör hon sig bland de fattigaste och utstötta, krymplingar, tjuvar, skökor och lönnmördare. Tårar är hennes främsta vapen – när hon släpper fram den riktiga gråten sker magiska ting.

Berättelsen slingrar sig fram bland bergen i norra Kina som en drake. Buktar ut i fantastiska små bihistorier och är full av bisarra inslag: En feodalherre som använder män som hästar och pojkar som jaktvillebråd, en sörjande mor förtrollad till en groda, en båt med ett gyllene torn som seglar över torra land … Ändå släpper den inte kontakten med den dammiga jorden och det strävsamma livet i fattiga bergsbyar.

Jag tvekade litet inför den 450 sidor tjocka boken men blev snart infångad och har haft svårt att släppa den. Historien har en energi som driver framåt, man vill veta vad som ska hända bakom nästa vägkrök. Och den är så vacker. – Det är en riktig saga!

I slutet av boken är vi vid det stora murbygget. De flygande fåglarna kände inte igen muren utan flög vilse. En morgon kraschlandar ett litet grått fjäderfä i tältet som tillhör general Jianyang, befälhavare över byggandet av muren vid Sjualnarsterassen.

Varje kväll gick general Jianyang till sängs med den gyllene niodrakarshjämen på huvudet. Den hade han fått till skänks av kungen. På morgonen fylldes den av ropen som kallade arbetarna till muren och väckte generalen i rätt tid. Men den här dagen var det annorlunda. Inuti hjälmen ekade grässlätternas ljud, och en sorgsen melodi från stäppen som han inte hört på länge. General Jianyang vaknade och upptäckte att han grät. Sedan fick han syn på den lilla fågeln som låg död bredvid kudden.
Livvakten som kom med ett handfat vatten till morgontoaletten, upptäckte till sin förvåning att generalen satt stilla i mörkret med en liten död fågel i händerna, som ett förskräckt barn.

Su Tong, Binu och den stora muren, Bonniers, 2008 (ISBN 978-91-0-011433-6), översättning: Anna Gustavsson Chen. Ingår i Mytserien. Mitt sista inlägg i Bokmanias utmaning.

1 kommentar hittills

  1. Tack för en fin recension, det verkar som att Binu är en fängslande och läsvärd bok. Jag är glad att du valde att läsa den här boken och bidra med en annorlunda läsupplevelse till Mytserien-utmaningen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s