kommentarer 4

Dyra e-böcker på dumma läsplattor – nej, jag avvaktar

Adlibris och Bokus lanserade tre olika läsplattor förra veckan. Man tycks ha löst copyrightproblemen på ett acceptabelt sätt och har ett ganska stort sortiment av e-böcker. Men jag är inte särskilt förtjust – det är samma läsplattor som funnits på den internationella marknaden ett bra tag. De är inte tillräckligt smarta. Och böckerna är för dyra:

Hos Adlibris kostar Hypnotisören av Lars Kepler 79 kr inbunden, 242 kr som CD, 149 kr som e-bok och 39 kr som pocket! (nytt exempel, se kommentar)
Hos Bokus kostar Ett annat liv av PO Enquist 44 kr som pocket, 88 kr som storpocket, 49 kr inbunden på REA och 238 kr som CD. Och 142 kr som e-bok!

Obegriplig prissättning – förstår inte förlagen att e-boken konkurrerar med pocketboken (om den överhuvudtaget konkurrerar) inte med en dyr inbunden bok. Poängen måste ju ligga i att sälja många. Jag är inte beredd att betala mer för en e-bok än en pappersbok – tvärtom. Jag föreställde mig att e-böckerna skulle bli billigare. Åtminstone lika billiga som pocketboken. Produktionskostnaderna för en e-bok kan inte vara högre än för en pocketbok. (Jag kollade två böcker helt slumpmässigt – har inte studerat hela utbudet.)

Så småningom räknar jag med att det kommer att finnas någon apparat för att läsa e-böcker i mitt hem. Kollar jag min bokhylla, inser jag snabbt att många av böckerna gärna hade fått vara digitala. Medan jag vill behålla andra i det vackra, bekväma och lättillgängliga pappersformat som de har.  Men jag är kräsen och har ganska höga förväntningar på vad en läsplatta ska kunna för att jag överhuvud taget ska vara intresserad. Min måttstock är Lexcycles’ ”Stanza”, ett ganska smart bokläsningsprogram som dock är avsett att köras i telefon eller dator och alltså har andra möjligheter. Och nackdelar – det är i längden inte behagligt att läsa böcker från en datorskärm för att inte tala om en liten pluttig telefonskärm. Med reservation för att jag bara har läst den frustrerande knapphändiga information som finns på nätet, är de plattor som finns ganska dumma.

Alla tre kan dock:

 • ladda ner böcker från en dator via en USB-sladd
 • låna böcker från bibliotek
 • lagra alla böcker som man hinner läsa under sin livstid (nästan i alla fall)
 • hantera de flesta filformat UTAN låsning till en viss bokleveratör
 • visa en lista över böcker med en liten bild, mer eller mindra snyggt
 • ladda in boken, bläddra hit och dit, navigera via kapitelindelning, ta en tillbaka där man slutade läsa senast
 • ändra typsnitt och textstorlek
 • spela musik (Mp3)
 • visa texten på reflexfri e-bläck-skärm utan bakgrundbelysning vilket, näst formatet, är deras stora fördel framför en dator

Däremot verkar det som om de INTE kan (eller, de berättar ingenting om det):

 • Ordna och söka böcker efter valfri kategori. Om man har 1000 osynliga böcker i sin lilla manick är det rätt så nödvändigt.
 • Ändra kontrast och ljushet vilket hade varit önskvärt. För bekvämlighet. Det ska vara en njutning att läsa.
 • Klicka in bokmärken med vidhängande anteckning. Bokmärkestext markerad. Navigera i boken efter sida och bokmärken. (Med Letto kan man lägga 5 bokmärken men INTE anteckna något.) Man måste alltså anteckna bredvid!?
 • Koppling till ordböcker och lexika. Det öppnar stora möjligheter att läsa böcker på orginalspråket om man kan få hjälp med svåra ord på plats, i farten så att säga. (Stanza har den funktionen och den är bara såå bra.)
 • Söka i boktexten efter ord. Det verkar som om Letto kan det, men de andra?

En annan mycket viktig aspekt är: Vilken backup har man om man råkar tappa den lilla dosan i havet (eller toaletten!) Kan man lägga upp kopior på böckerna själv eller kan man ladda dem igen? Och om 30 år står nog mina pappersböcker kvar på en bokhylla – finns mina e-böcker kvar i ett tillgängligt format? Med t.ex. 1500 böcker nerladdade representerar läsplattan ett ganska stort värde.

Cybook opus 1995:-

Liten och nätt, 5-tumsskärm, vilket jag tycker är i minsta laget för bekväm läsning. Textytan är mindre än en normal pocketbok. Verkar lätt att använda och får plats i en stor ficka eller normal handväska. Men jag hittar just ingen information om funktioner utom det mest basala.

Finns hos Bokus.
Tillverkarens information.
Anmälan av ”Pocket Lint” (som jag inte vet så mycket om men verkar vara en seriös site)
Ett norskt YouTube-klipp som är mycket pedagogiskt.

iriver Story 2795:-

Rolls Roys bland läsplattor och enligt uppgift mycket lik Kindle’s platta. Större skärm, 6 tum, vi närmar oss textytan hos en pocketboksida. Den är alltså också totalt större, ungefär lika stor som min biblioteksupplaga av Kadarés Aprils frusna blommor. Fast tunnare. Innehåller möjlighet att skriva anteckningar, dock inte kopplat till boktexter. Innehåller också en kalender – vem ville ha en till kalender?.

Finns hos Bokus.
Bedömning av ”Pocket Lint

Letto alias Bebook 1495:-

Adlibris val. Billigast åtminstone än så länge – det är ett introduktionspris. Den har också en 6-tumsskärm men men är några cm mindre totalt än iriver Story. Man kan lägga in 5 bokmärken per bok men inte anteckna något. (5! – en aktiv läsare klarar sig knappt på det) Adlibris har varit justa nog att lägga upp ett frågeforum där man kan få litet fler uppgifter.

Finns hos Adlibris.
Bedömning av ”Pocket Lint

Sist – Apples lanserade för en tid sedan sin nya leksak ”iPad”. Som är en dator i format några cm mindre än en A4. Man kan naturligtvis läsa böcker med den (och Stanza!) – Men det är som sagt en portabel dator, inte en läsplatta.
Det har varit kommentarer i alla tidningar. Jag saxar Peter Kadhammars artikel i Aftonbladet.    Svd DN

Informativ site: http://lasplattan.se/

4 kommentarer

 1. Jag förmodar att en del av det som fattas i funktionerna på dessa läsplattor kommer att åtgärdas så småningom- men… jag för egen del kommer aldrig att vilja byta ut upplevelsen av en pappersbok i handen mot en läsplatte-dito. En annan mycket viktig aspekt är den du nämner vad gäller ”olycksfall”- om läsplattan tappas i golvet eller i sjön … kraschar? Ja, då står man där med sin tvättade hals. Böcker kan så klart falla ihop de också men det känns som om man har lite bättre ”egen” kontroll över det. Tekniska prylar tycks ibland leva sitt eget lilla liv. Tack för den mycket utförliga redogörelsen!

  Gilla

 2. Olycksfallsrisken är def. relevant. Liten jämförelse:
  En bokhyllevägg, 4 x 80cm, av välkänt märke kostar 1580kr och rymmer c:a 1000 böcker. Man tappar liksom inte 4 st Billy, fulla med böcker, i sjön!

  Gilla

 3. Angående priser på eböcker och pappersböcker.
  Ett av dina exempel gäller Mankells ”Den orolige mannen” och dess priser på Adlibris. Värt är att notera att det billigaste alternativet för den boken idag är just – eboken – med sina 129:-. Inte pocketboken med sina 45:- som du nämner. Av den enkla anledningen att pocketboken inte finns än. Den släpps inte förrän den 23:e juni.
  Antagligen (förhoppningsvis) sjunker då kostnaden för eboken i samband med att den släpps i detta billigare format.
  Piratförlaget är inne på en sådan här prissättning: när en bok släpps ska den kosta x antal kronor som inbunden och något billigare som ebok. Inte dumt. Det vinner de på, som vill ha den i ett sådant format.
  När boken sedan x antal månader senare (6-12?) släpps som pocket tänker Piratförlaget sänka kostnaden för eboken så att den matchar pocketboken.
  Inte alla förlag tänker så här, men det är fortfarande väldigt nytt för dem. Prisjusteringar kommer säkert att ske så småningom.
  Men personligen – varför ska eboken vara billigare än pappersboken? Den kan ju mer! Söka i texten, hoppa mellan kapitel, anteckna och göra hundöron utan att förstöra den – och den varar för evigt (teoretiskt).

  Och vi ska inte glömma de böcker som bara finns i ett format – eboksformatet. Inga pappersvarianter finns. Vill man då ha en sådan bok så är man ju tvungen att betala vad den kostar.
  Ett exempel är ”Viktkontroll med EFT”, riktpris: 808:- som ebok. Pappersfomat: finns inte!

  När det gäller dina kriterier på vad läsplattor ska kunna så kan Sonys PRS600 (Touch edition) allt detta (utom ändra kontrast – vilket man inte kan i en vanlig bok heller):
  * Ordna och söka böcker efter valfri kategori.
  * Klicka in bokmärken med vidhängande anteckning. Bokmärkestext markerad. Navigera i boken efter sida och bokmärken.
  * Koppling till ordböcker och lexika.
  * Söka i boktexten efter ord.

  Allt gott,
  Magnus Norling
  Billingska Bokhandeln
  (första bokhandeln med läsplattor – 2 månader innan Bokus & Adlibris)

  Gilla

  • lustigkulle

   Tack för din utförliga kommentar, Magnus!
   Dundermiss av mig att råka hitta ett bokexempel som inte kommit ut i pocket än. (Jag har ändrat texten – Lars Kepler i stället för Mankell) Det är dock lätt att hitta exempel på böcker som kostar ungefär dubbelt så mycket i e-boksupplaga som i pocketupplaga.

   Mina förväntningar på priset utgår från det faktum att marginalkostnaden för en e-bok är mycket låg jämfört med en pappersbok. Det kostar naturligtvis något att konvertera ett manuskript till rätt format, sen blir ju kostnaden för varje ex mycket liten. Jämför med kostnaden för papper, tryckning, distribution, förrådshållning av en pappersbok!!! Naturligtvis gör jag också en bedömning av vad jag tycker e-boken är värd för mig. Förlusten av boken som ting måste kompenseras av andra kvalitéer.

   Böcker som bara finns i ett format – den utvecklingen skrämmer. Att vi ska sitta fast i att behöva använda tekniska manicker för att kunna läsa en bok. Jag tror och hoppas dock att det dröjer.
   Inte riktigt sant det där att en e-bok varar för evigt – den varar så länge som det finns hård- och mjukvarustöd för formatet och så länge som min läsplatta håller. Eller har förlagen tänkt hålla ”evig” support för oss som behöver förnya vår bok när vi byter läshjälpmedel efter en tid? – Jag förmodar att det blir nödvändigt att låta oss läsare spara en kopia på en egen hårddisk. Än så länge verkar det som om man INTE kan det.

   Tack också för informationen om Sonys läsplatta. Det verkar ju positivt! (Men den är dyr!) Om priserna på böcker och läsplatta sjunker kan jag nog tänka mig att titta på en sådan.
   Det är ju möjligt att de övriga plattorna också kan mer än vad som framgår av min sökning på nätet – men varför talar de inte om det då! Litet bättre produktinformation vill man ju ha om man ska bestämma sig för att punga ut med 1-3 tkr.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s