kommentar 0

Guldkorn II

  • Chick-lit från klassisk tid! Ett gammalt grekiskt kärleksbrev – ca 200 eKr skrevs detta brev men det var fejkat. Författaren låtsades skriva ett brev daterat ca 450 fKr från en då mycket populär komediförfattare till hans älskarinna. Inskrivet i sitt sammanhang av Atheneion, en av mina favoritbloggare ( som tyvärr verkar ha tagit en paus). Hennes (älskarinnans) svar på finns här. (Dessutom är alla förtjusta kommentarer till de här blogginläggen en smula roande! Inkl Atheneions chevalereska svar :-) )
  • Så har Svenska Akademien äntligen tagit steget in i samtiden!
  • Poesi på CD – Academy of American Poets säljer poesi att lyssna på, på cd. Massor!
  • Rysk film kan laddas ner alldeles lagligt och gratis! Här länkar till Anna Karenina, Krig och fred, Damen med hunden. TYVÄRR Detta fungerar inte längre.
  • Requiem, Anna Achmatovas gripande diktsvit om offren för Stalintidens terror, i pdf-format. Översättning och layout av Torgny Lilja.
  • Tracy Gillespies vackra träsnitt har man kunnat avnjuta som illustrationer på ”Poemshape” hos den poetiske snickaren från Vermont. Nu har han gett henne en egen sida – det var på tiden!
  • Autentiska kvinnobilder – från de allra äldsta flertusenåriga till medeltidens helgon, över 17- 18-hundratal till dagens mangaflickor, bjuder Rebecca Bugge på. Med en mycket välskriven kommentar till varje bild. R. sätter alltid mycket skickligt in varje enskild bild i sin kontext. Huvudtema är kläder och mode.
  • De här farbröderna blir jag glad av!

”För mig är min läsare en ung människa som är lysten på världen. Nyfiken på världen, vill lära känna den, även om hans eget liv i framtiden inte ger honom möjlighet att se världen med egna ögon. I det ögonblicket – tillsammans med min bok – lever han i lusten att lära känna. Han är intelligent, beläst, har öppna sinnen – sådan är läsaren jag skriver för.”

Ur Ryszard Kapuscinski ”Reporterns självporträtt”, Bonniers 2003

En sådan läsare ville man alltid vara …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s