kommentarer 3

Missa inte denna!

Fick med mig en DVD hem från Coop igår – jag brukar bläddra igenom travarna med billiga filmer då och då. Man hittar diamanter ibland och det här är en. ”De andras liv” från 2006 av Florian Henckel von Donnersmarck. En film som kommer riktigt nära, vidunderligt skådespeleri, mycket vackert foto, fantastiskt ljudspår; en berättelse som är så varmt mänsklig, kärleksfull, samtidigt oerhört tragisk.

Georg och Christa är ett konstnärspar i DDR. Han är dramatiker, högt uppburen och framgångsrik, hon är en firad skådespelerska. Kulturministern får lust till en kärleksaffär med Christa och kopplar in Stasi för att bevaka Georg – kanske kan man hitta något som kan användas för att pressa henne. Deras lägenhet förses med mikrofoner överallt och en övervakningscentral installeras på vinden. Stasiagenten Weisler bevakar dem ständigt. Ett drama utvecklas. Händelseförloppet har oväntade vändningar, upplösningen är inte given.

Berättartekniken är finstämd nästan lyrisk – det är ingen actionfilm även om det finns några gastkramande scener. Tyngdpunkten ligger på vad som händer mellan människorna och inuti dem, när de utsätts för den vidriga osäkerhet och skräck som DDR:s övervakningssystem skapar.  Det handlar om mänsklig godhet, djup sorg, integritet och svårigheten att vara trogen sig själv och sina kära när tumskruvarna dras åt. Det är en historia som växer och har innebörd långt utöver sin tid och plats. Ska jag försöka hitta något kritiskt att skriva om den – den är nästan för vacker, effekten blir aningen slickad och filmen förlorar något av sin autenticitet. Men det är en mycket svag invändning. Se den, absolut!

I klippet visas en av vändpunkterna i filmen. Vi ser hur Weisler lurar ut Georg på gatan genom att få hans dörrklocka att låta. Han ser Christa kliva ur ministerns limousin och förstår vad som har hänt. Hon är våldtagen.

3 kommentarer

  1. Ja, detta är en fantastiskt film med fantastiska skådespelare. Vi brukar jobba med den här filmen i gymnasiets tyskundervisning. Ulrich Tukur som gör rollen som Georgs chef såg jag häromdagen som baron i Det vita bandet (Das weiße Band), en annan tysk film att rekommendera.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s