kommentar 0

Inger Christensen, Det

Inger Christensen Det Modernista 2009 ISBN 978-9186021-54-2 övers. Marie Silkeberg

Det. Det var det. Så har det börjat. Det är. Det fortsätter. Rör sig. Vidare. Blir till. Blir till det och det och det. Leder vidare än det. Blir annat. Blir mer. Kombinerar annat med mera och fortsätter att bli annat och mera [ …]

Ovanstående är att vara förmäten. Det är nämligen lika osmart att försöka ge en bild av Inger Christensens ”Det” med hjälp av ett citat som att försöka ge en bild av en flod genom att ösa upp en skvätt vatten i en mugg och visa fram.

Jag tvekade innan jag vågade ge mig på den här. Hon är inte lätt. Men intressant! ”Ikke siden den ukendte digter af ’Vølvens spådom’ for tusind år siden har der været en nordisk digter som hende.” skrev Thomas Bredsdorff i Politiken efter hennes död 5e januari i år.

***

Jag ger upp försöken att åstadkomma någon sammanhängande recension av ”Det”. Jag kan inte – Orden rinner bort mellan fingrarna (för att nu använda samma vattenmetafor igen) vad jag än skriver verkar futtigt.
Inledningsdikten är mäktig – en process beskrivs och själva orden på boksidorna är i sig en konkretion av en process. Form och innehåll flätas på ett mycket fascinerande sätt ihop. – Det är meningslöst att låna denna på bibliotek, man måste ha den till hands på nattduksbordet för att kunna läsa då och då. Så jag köper den och kommer sannolikt att återkomma med kommentarer om den då och då. Här eller i stänk & flikar.

Men visst är den en klar femma!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s