kommentarer 2

En liten konstnär

Min julklapp till mig själv är Lars Lerins senaste bok ”En liten konstnär”. Lars Lerin är en fantastisk akvarellist – kanske vår bäste.

Bilden är lånad från Laxholmens hemsida.

Visst känner man igen titeln – från Dan Anderssons dikt: Vinden är vresig, kölden sträng, … ” Det är nog ingen slump. Alla Lerins böcker är mycket personliga, de handlar om det han själv upplevt men denna är nog mest nära. Han skriver om sin familj, om att vara udda, ”konstig”. Han ville leka med flickorna och blev förälskad i pojkar.

Mamma stod i pannrummet och rökte och grät. ( … ) Och hon bad om förlåtelse för att hon grät. Jag orkade inte höra. Låste in mig, drog täcket över öronen. Oron för att jag skulle bli onormal och olycklig planterades även i pappa. Samtidens normer förblindade. Det var i kärlek som mina föräldrar försökte omskapa mig. Om jag inte ägt en sådan inre styrka och envishet hade jag nog dukat under för denna kärlek.

Ingen kan som Lars måla snötäckta fält, det ser så kallt ut att man börjar frysa om fötterna bara av att titta på bilderna. Jag tycker bäst om hans målningar från Nordvärmland. Skimrande björkstammar, risiga kalhyggen, de hukande skeva röda ladorna, gummorna i stugorna. Dramatiska vinterhimlar. Kanske för att jag känner igen mig, bodde där i tonåren och vi gick i samma skola.

Han är också författare till en lång rad böcker, berättelser i bild och ord, tätt sammanflätade och han är en god berättare. Han blir aldrig sentimental, skyr inte det fula och kantiga. Också hans bilder är berättelser – se bilden här ovanför. Den har flera plan, det gula hyreshuset, en till husfasad skymtar liksom dubbelexponerad. Och texten – högra sidan av målningen är täckt av text. På det viset bryter han illusionen av ”fönster mot verkligheten”, ren avbildning. Husen är sedda av någon.

Lars Lerin, En liten konstnär, Natur & Kultur, 2009,
ISBN 978-91-27-11915-4

2 kommentarer

  1. Åh, sägner jag… en så vacker tavla- man känner kylan stråla från den- och… vilken fin recension du gjorde. Jag kände inte alls till Lars Lerin och nu känner jag att jag vill veta mera – och framför allt se mera av hans konst. Värmland till detta gör det hela än mera fascinerande.

    Gilla

  2. Eva

    Så roligt att hitta en själsfrände!

    Jag tycker så mycket om L.L.s målningar – just för att han är en berättare. Enkelhet och högt driven teknisk skicklighet i kombination. Har inte varit i Munkfors på hans galleri än. De hade 22 000 besökare förra året! Och så tänker jag på alla år då han verkligen slet ont – man unnar honom framgången.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s