kommentarer 2

”K” – en stram prosaist och en poet till

Lyrans Noblesser - KVi har kommit till nobelpristagare på K i Lyrans nobelpristagarutmaning. K är litet svårt – men jag fastnade för Katharina Blums förlorade heder eller hur våld uppstår och vart det kan leda av Heinrich Böll. Böll fick nobelpriset 1972

… för hans författarskap, som genom sin kombination av ett brett perspektiv på  samtiden och en känslig skicklighet att gestalta har bidragit till en förnyelse av den tyska litteraturen.

Läste boken ”när det begav sig” på 70-talet. Det här var på Ulrike Meinhofs tid då den tyska jakten på vänsterradikala pågick som mest hysteriskt. Man minns det hårda diskussionsklimatet. Bölls bok skildrar den uppiskade stämningen, hur pressen hoppade på minsta antydan att någon kunde vara ”sympatisör”. Katharina, som högst tillfälligt och av en slump,  har träffat en man som visar sig vara bankrånare, blir nersablad i pressen. Och nerbruten. Hon skjuter en journalist som bryter sig in hos henne.  Boken är skriven som ett reportage med journalistiskt kylig och kortfattad stil.

Bland de ännu inte prisbelönta – Ko Un, naturligtvis. Den underbare koreanske poeten. Man blir varm inuti när man läser hans dikter. Jag har skrivit om honom här och här.

2 kommentarer

  1. Tack så jättemycket för tipset om Katharina Blums förlorade heder eller hur våld uppstår och vart det kan leda av Heinrich Böll. Den vill jag verkligen läsa.

    Gilla

  2. Lilla O

    Hade med Ko Un på U, riktigt bra dikter! Ska läsa klart den diktsamling jag håller på med och skriva om den vid tillfälle.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s