kommentarer 3

Höstresa

Var en liten tur till Göteborg förra helgen, handlade julklappsböcker (vilket jag kommer att återkomma till!) och tittade på konst. Hamnade av en slump mitt i Göteborgs konstbiennal och en guidad visning av utställningar på flera platser i sta’n. Ibland har man litet tur! Jag är bara ledsen över att jag inte hade mer tid – hann inte alla utställningarna.

På Stadsbiblioteket visades orginalteckningarna till den norske konstnären Pushwagners bildnovell ”Soft city”. En lång serie bilder om en familjs liv i ett framtida dystopia där allt är reglerat i minsta detalj och alla människor lever sina liv regisserade uppifrån av någon (?) absolut makt. Oerhört suggestivt!  Jag köpte ”Soft city”, boken, på Göteborgs konstmuséum – vet inte var den kan beställas. En bok om Pushwagner kan beställas här.

I Konsthallens stora hall, som var helt svart och mörklagd, visades på 6 stora filmdukar 6 olika människor som berättade om sig själva. Var och en av dem berättade om sina två olika liv och identiteter. De kommer nämligen från en turkisk by där alla tror på reinkarnation. De har alltså två släkter, personer från det förra livet finns naturligtvis ibland kvar i byn. Vackert, mänskligt, förvirrande. Konstnären heter Kutluğ Ataman.

Sparat under:bild & film

Om författaren

Publicerat av

Pensionerad tekniker bosatt i den charmerande lilla staden Vadstena

3 kommentarer

  1. Något säger mig att du skulle uppskatta den franske filmregissören Jean-Luc Godards filmer. De vänder sig till en väldigt liten publik som tycker om svår konst, eller ”förvirrande” som du själv säger. Godard rankas som filmvärldens kanske svåraste regissör, och jag är tokig nog att ha sett ett 20-tal av hans filmer.

    Gilla

  2. Du gissar nästan rätt – som gymnasist var jag med i den lokala filmstudion. Vi såg en rad Godard-filmer. De var ganska nya då. Jag tyckte om en del men det flyter ihop i mitt minne. Minns hans sätt att placera en människa mot en vägg och låta henne berätta, långa sekvenser framför helt stillastående kamera. Godards filmer hörde ihop med den hippa ”existensialistiska” looken som jag skrev om i ett tidigare inlägg. :-) Man skulle ju gu’bevars vara en djuping!

    Gilla

  3. Pingback: Pushwagner i SVT – missa inte! | Stänk och flikar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s