kommentar 0

PO Enquist Ett annat liv Norstedts 2008 …

PO Enquist Ett annat liv Norstedts 2008 ISBN 978-91-1-302538-4

enquistBarnet blev far och n’Elof ett barn. Han tog med fadern i det han upplevde. I det denne icke fått uppleva. …
Detta tåg är från en annan planet. Det är första gången n’Elof erfar denna nya värld, och han måste därför ha ledning och undervisning, fast vänligt och med kärlek! eftersom den åldrade pojken älskar sin 31-årige far; … Han berättar lugnt och kärleksfullt men utan att förhäva sig! om hur tåget skapats och att fadern inte behöver vara rädd. Var inte rädd pappa!

Författaren åker snabbtåg i Frankrike på 2000-talet, fadern dog då han var litet barn men, som alltid, är han med. Man märker omedelbart att detta är en stor författare – magi! Hur Enquist rör sig mellan det yttre skeendet och den inre upplevelsen så lekande lätt. Ingen söm emellan.

2009-11-21
PO Enquist är en mycket modig man. Att klara av att avslöja sitt värsta elände, andra till uppbyggelse. För jag tror att det är därför han ägnar så stor del av sin bok åt djävulen i flaskan och kampen mot den. Hur han till sist, mirakulöst efter så många vändor ner i underjorden, tar sig tillbaka till livet. Han har också varit rakryggad i andra avseenden – har aldrig gått med strömmen, aldrig riktigt låtit sig slukas upp av tidsandan. Socialdemokrat men på tvären – inte alltid så lydig. Både Sekonden och Legionärerna var inopportuna.

Han skriver i 3e person. ”Han” är kanske inte helt identisk med PO, han har skrivit berättelsen om sitt liv, om resan från barndomens lärarinnehem i Hjoggböle, till framgångslandet, ner till botten-botten – och upp igen. Det är väl redigerat , kanske just därför så läsvärt. Här är han på botten ute i ingenstans i december på Island, nästan på väg att ge upp, snö, mörkt, kallt:

Vore han inte så förgiftad kanske det fanns ett annat liv. … Han kände hur skönt det var. Men det var något som ändå var fel. Det var som en liten knuta inne i magan som sa nej. Nej nej nej. Har jag icke hopsamlat resterna av mig för att fly, och har jag icke beslutat mig att icke ge upp, och ingen ska tvinga fast mig i detta helvete för då hava dessa gjort upp räkningen utan Elofspajken, sonen till honom som en gång ägt en begagnad Chevrolet, och är jag ändå icke något slags människa, om än det är mest köksrester kvar av mig; …

Recensioner: Fib, SvD
Det går fortfarande att lyssna på hans sommarprogram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s