kommentar 0

Per Pettersson Jag förbannar tidens flod…

Per Pettersson Jag förbannar tidens flod Bonniers 2008 ISBN 978-91-0-012278-2 (Sv. översättning av Urban Andersson)

Min far stod i dörröppningen med en gammal bag i handen, …

– Jag reser hem idag, sa min mor.
– Vart då? sa min far.
– Hem.
– Hem? sa han? Vi måste väl prata om det först? Jag måste få tid att fundera?
– Det är ingenting att prata om , sa min mor. Jag har beställt biljett. Jag har just fått brev från Akers sjukhus. Jag har cancer.
– Har du cancer?

En bok om vardagsmänniskor med vardagsliv. Det blev väl inte som man hade velat men det fick gå ändå. Drömmarna har kallnat. En dödssjuk mor och hennes vuxne son som ska skiljas är huvudpersoner. Sonen klamrar sig vid sin mor som försöker värja sig, hålla avstånd.
Liksom ”Ut och stjäla hästar”, Per Petterssons förra bok, handlar det om familjerelationer och man förstår också i den här boken att det finns något gömt i det förflutna. Men tonen är mer vemodig, uppgiven. Jag kommer att tänka på Gerda Antti eller Solveig von Schoultz. Det finns inget dramatiskt eller stort över de här människoödena – tiden har liksom bara gått.

Pettersson är en skicklig ”gestaltare” – man känner lätt in sig i personernas längtan och tafatta ömhet. Men jag tyckte bättre om P:s förra bok. Saknar den pojkaktiga frejdigheten. Därför blev det bara en stark 3a.

… men när det gällde detta att dö var jag rädd. … precis den sekund då du alldeles säkert vet att just nu kommer det ögonblick som du alltid har fruktat, då du plötsligt förstår att alla möjligheter att vara den du egentligen ville vara är över och förbi, och att den du var är den som de andra kommer att minnas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s