kommentar 0

”P”

Den goda jordenLyran har kommit till bokstaven ”P” i nobelpristagarutmaningen.

En rad nobelpristagare kan tas upp under P. Jag väljer Pearl Buck. ”Den goda jorden” var en av tonårens stora läsupplevelser. Att en amerikansk kvinna kan skriva med sådan kunskap och inlevelse, ”inifrån”, om fattiga bönder. Jag minns min förvåning när jag förstod att hon var nobelpristagare – jag trodde inte att så lättlästa böcker kunde få priset utan att det bara var gamla gubbar som skrev obegripligt som fick det. Jag var 14 år – vi bodde ett år i Brasilien och eftersom jag var så ensam i den portugisiskspråkiga omgivningen, försjönk jag i bokläsning. Jag läste ALLA böcker som fanns i huset. Det var några meter.

Tänkbara kandidater: Det finns några högst förtjänstfulla författare i min bokhylla men möjligen inte nobelpriskandidater.

Harens årAgneta Pleijel först. ”Lord Nevermore” är en fantastisk roman, Jag minns pjäsen ”Kollontaj” på Göteborgs Folkateater och filmen ”Berget på månens baksida” som hon skrev manus till.

Per Pettersson kanske får nobelpriset en gång – ”Ut och stjäla hästar” är i den klassen. Hans nästa bok ”Jag förbannar tidens älv” ligger på nattduksbordet just nu.

Arto Paasilinna sist men inte minst. Så många glada skratt, så manga goda stunder har han inte bjudit på! Synd att det inte finns ett nobelpris i humor. Han prisar lusten, kreativiteten, ja själva livet!

Sparat under:roman

Om författaren

Publicerat av

Pensionerad tekniker bosatt i den charmerande lilla staden Vadstena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s