kommentar 0

Nobelfeber

Ö. Ämtervik, nov 1909:

Selma 1909, 51 år gammalI dag såg jag det första Nobelryktet i tidningen, du har väl också läst det: Anatole France. Det är ett mycket farligt namn, och jag medger visst att han borde ha haft det före mig och de flesta andra, som ha fått. Blir det han, så ska vi bara tänka att Vår Herre ser att vad jag bäst behöver är en lugn vinter i mitt gamla hem. Också ska vi aldrig mer tala om Nobelklädningar och dylikt, utan leva alldeles som om det inte funnits något Nobelpris i denna värld.
* * * * *

Detta om att dela med Heidenstam har åter gjort mig litet orolig. Nå det är ju 70 000 kr nästan och om jag finge dem nu, då jag fått mina två hem i ordning, för till detta räcker mina egna pengar, vore det ju trots allt en liten nätt summa att få ränta utav.
Vad prisets storlek beträffar, så är det ju mer än vad jag någonsin i mina vildaste drömmar har väntat mig att få till skänks. Men nog är det bra motbjudande att dela äran och mottaga priset i Stockholm samman med Heidenstam. Jag tänker mig därför nu, att jag kommer att finna ett förhinder och att jag inte kommer att närvara om det blir så.
* * * * *

Det var mycket märkvärdigt på söndag. Ser du jag väntade ett rek från Tyskland, som skulle adresseras till Falun enligt deras vana och hade därför försett Valborg med fullmakt att utlösa mina rekommenderade brev. … Alltså får hon på Söndag ett rekommenderat brev till mig. Hon öppnar det, och det innehåller Wirséns skrivelse. Så jag fick höra detta i telefon. Om inte denna tillfällighet hade spelat in hade jag ingenting vetat förrän idag, kanske inte förrän i morgon.

Ur ”Du lär mig att bli fri, Selma Lagerlöf skriver till Sophie Elkan”, Ying Toijer-Nilsson, 1992.

Idag kommer man att räkna sekunderna innan den förste journalisten får tag på nobelpristagaren i litteratur.

PS. kl 14:53 Det blev alltså Herta Müller – man bugar och gratulerar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s