kommentar 0

Xiaolu Guo Kortfattad kinesik-engelsk or…

Xiaolu Guo Kortfattad kinesik-engelsk ordbok för älskande, övers. Ulla Danielsson, Alfabeta 2007 ISBN 978-91-501-0910-8

Nu.
Klockan är tolv på natten i Beijing.
Klockan är fem på eftermiddagen i London.
Men jag är inte i någon av de där tidszonerna. Jag är på ett flygplan. Sitter tjugofem kilometer ovanför jorden och försöker komma ihåg all den engelska jag lärde mig i skolan.
Jag har inte träffat dig ännu. Du är framtiden.

Zhuang Xiao Qiao reser till England för att gå språkkurs och drabbas av isolering och främlingsskap. Hon brukar presentera sig som ”Z” för att hennes namn är för svårt för engelsmännen. Hon kämpar med språket. Språk, kommunikation är ett viktigt tema, kärlek ett annat. Hon möter en man. Kärleken utvecklas liksom Zhuang och hennes språk. Man borde läsa den här boken på orginalspråket engelska – den är skriven på ett förenklat immigrantspråk som blir rikare och säkrare allteftersom huvudpersonens språkkunskaper förbättras. Det har charm och ger stark närvarokänsla ungefär som en autentisk dagbok. Men jag kan tycka att det blir en smula tröttsamt ibland. Annars hade boken varit en klar fempoängare. Jag har sträckläst den. Sorgsen humor, skönhet, detaljskärpa.

Och sedan dag. Sol sänder ljus genom trädgård till vår säng. Fåglar sjunger på tak. Jag tror i detta mörka land solsken måste göra människan lyckligare och sedan ser jag dig vakna upp. Vi ser varandra naken utan avstånd. I ljus från verklighet. ”God morgon” säger du. ”Du är till och med vackrare än i går.” Och vi älskar igen på morgonen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s