kommentarer 5

Pristagare på ”I” – svårt

till Lyrans Noblesser I

1. Nobelpristagare på ”I”? – Jag har hittat 2 som har ett förnamn på I och har inte läst någon. Trots det tänker jag ta upp Ivo Andric’. När han fick nobelpriset var han Jugoslav – nu betecknas han av Wikipedia som Bosnienkroat. Han är altså ett exempel på hur händelser i tiden (ev.) påverkar vår syn på en författare och hans verk.
Enl. Wikipedia: ”Andrić är en av Bosniens största berättare. (…)  Berättandet kännetecknas av historisk reflektion och nyanserade psykologiska profil. En vanlig uppfattning är att Andrić, vid sidan av landets andra store berättaren, Meša Selimović, förstått och förmått skildra den mångsidiga bosniska egenarten.”

Men å andra sidan, forts. wikipedia: ”Klart är i varje fall att Andrićs egen syn på nationalitet färgats av det tidiga 1900-talets kamp för sydslavernas befrielse från utländsk dominans, där serber givits en ledande roll och de övriga folken fått stå tillbaka av olika anledningar. (…) han valde också att bo i Serbiens huvudstad Belgrad under större delen av sitt liv (ända sedan 1941).”

Hur ska man förhålla sig? Jag blir i alla fall nyfiken på hans författarskap – har någon av er läst Andric’?

2. Förtjänt författare som inte fått priset – John Irving – jag älskade ”Garp och hans värld” som var det första jag läste av honom. Sen ”Hotel New Hampshire” – svart humor, bizarra personligheter, fantastisk intrig. Den senaste jag läste var jag litet mer tveksam till – det är en fantastisk roman men för lång. Man frestas att bläddra framåt för att ”se hur det går”. Det gör jag bara i böcker som håller på att kvävas i sin egen ordmassa. Men visst platsar han i Nobelprisklassen! – Motivering? – jag får fundera litet mer på det.

Sparat under:roman

Om författaren

Publicerat av

Pensionerad tekniker bosatt i den charmerande lilla staden Vadstena

5 kommentarer

 1. Både Garp… och Hotel New Hampshire är underbara böcker. Vattenståndet är också rätt bra. Men de senare böckerna är som att läsa en dålig John Irving-kopia.

  Gilla

 2. John Irving hör ju till de riktigt stora berättarna. Nobelpriset skulle inte behöva skämmas om han fick det, men jag inbillar mig att han är utkvalad på grund av en massa saker – kanske främst för att hans sätt att berätta inte är så modernt? Men jag kan ha fel. Jag tycker också mycket om Irving. Ciderhusreglerna rekommenderar jag om du inte läst den (helt annorlunda mot filmen, så som det ofta är).

  Jag läste också en massa om Ivo Andric, och funderade på om jag skulle ta med två författare som jag inte läst den här veckan, men sen hittade jag en titel på I… och så blev mitt nobelalfabet något annat den här veckan. Men det skulle – förstås – vara intressant att lsäa något av Andric, för att förstå varför han fått priset.

  Gilla

 3. Var drar du gränsen för de senare böckerna, Petter? Jag har inte läst alla Irving, och de jag läst finns nog nånstans i mitten. ibland när jag funderar på att läsa någon mer vet jag inte om jag ska välja bland de tidiga eller senare. Ciderhusregelerna är den senaste jag läst.

  Gilla

 4. lustigkulle

  Jo – Ciderhusreglerna är också mycket bra. Men jag gillade filmen också!
  Den alldeles för tjocka boken jag refererar till är ”Tills jag finner dig”. Kanske skulle nämna det.
  Om Andric’ – man får väl helt enkelt läsa något av honom, både för att förstå priset men också om/hur det senaste kriget i hans hemland påverkar vår förståelse av honom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s