kommentar 0

John Ajvide Lindkvist MänniskohamnOrdfro…

John Ajvide Lindkvist Människohamn Ordfront 2008 ISBN 978-91-7037-438-8

En säng. En obäddad säng. Ingenting annat. En liten obäddad säng. Örngottet med Bamse bärande på en trave honungsburkar. Hon hade varit prenumerant. Tidningarna hade fortsatt att komma. Han hade läst dem. Läst dem högt som han brukade, fast ingen hade lyssnat.

Nej, nej – trots att boken har sina fina sidor. Skildringen av Anders bottenlösa sorg och saknad efter sin försvunna dotter är en av dem, skärgårdsmiljön en annan. Men jag tycker inte om böcker som spelar på rädslan för ”det övernaturliga”, som bygger på vidskepelse. Som metafor för psykologiska eller sociala tillstånd – OK – men JAL tar det bortom den gränsen. Ändå tycker jag om sagor, men en saga är en saga, gör inte anspråk på att skildra verklighet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s