kommentar 0

Inom några ögonblick försvann både hav o…

Björn Larsson Den keltiska ringen Nordstedts, 1992, ISBN 91-7263-286-0

Inom några ögonblick försvann både hav och himmel och man såg bara ett vitt, piskande flimmer. Det dröjde inte länge förrän snön hade lagt sig i sittbrunnen och färgat Torbens yviga, svarta skägg vitt. Detta var ett slags vansinne, tänkte jag, och frågade mig på fullt allvar om vi inte skulle ha tagit med oss en snöskyffel. (…)
– Hur ska vi nu få syn på Anholt? frågade Torben.
– När vi är framme.

Nja – jag tycker inte att den riktigt håller som roman eller ens spänningsroman. Den keltiska sammansvärjningen, farliga män som stämplar mot Storbrittannien på oländiga platser i skydd av mörkret, har inte tillräcklig trovärdighet för att jag ska köpa det – ens som en spännande saga.

Den mäktiga skotska naturen, havet och seglingen gör ändå att berättelsen klarar sig över vatteytan. Seglatserna är fantastiskt skildrade. Men jag föredrar hans andra bok från Skottland, Från vredens kap till jordens ände, Norstedts, 2001, som är en mycket fängslande samling essäer om segling i samma farvatten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s