kommentar 1

Tematrio – yrken

Hmmm … litet funderingar behövdes för den här omgången av Lyrans tematrio. De flesta romanfigurer har ju något  jobb men det är inte så vanligt att författaren skildrar just yrket.

1. Sjöman Ove Allansson ”Ombordare”. En mycket osentimental, icke-romantisk och autentisk skildring av livet på en supertanker på 60-talet. En tid då sjömanslivet förändrades ganska snabbt. Litet tillspetsat kan man beskriva det som att en livsstil blev ett jobb som alla andra, om än osedvanligt påfrestande psykiskt och fysiskt ibland. Allansson är en enormt bra författare – länge sen jag läste böckerna. ”Resan till Honduras” är också bra – kryddad med en del svart humor.

Svetsare2. Svetsare/plåtslagare. Aino Trosell ”Hjärtstocken” som var hennes debutbok. Ganska bra om tjejerna som slog sig in i männens yrken på Eriksbergs varv på 70-talet. Jag tyckte om den för att den också är så autentisk. Aino var plåtslagare/svetsare (mycket skicklig sådan)  innan hon blev författare på heltid. AT har också skrivit en gastkramande thriller som utspelas bland dykare på en norsk oljeplattform. Mycket insiktsfullt – hon hade försänkningar där också.

3. ”Ingenjör Andrées luftfärd” av Per Olof Sundman. En psykologisk rysare och bladvändare. Andrée är ju ingen representativ ingenjör kanske – han var för mycket en fantast. Han var inte heller särskilt ingenjörsaktigt noggrann – fatala planeringsmissar ledde till katastrofen – och gav en rasande bra roman.

Sparat under:roman

Om författaren

Publicerat av

Pensionerad tekniker bosatt i den charmerande lilla staden Vadstena

1 kommentar hittills

  1. Ah, den där dykarboken minns jag. Hur huvudpersonen träffar ett par karlar i en bara som är lite skrytsamma och tuffa när de berättar att de är dykare, och sen blev väldigt snopna när deras nya kollega dök upp på jobbet… :-) Men jag minns också att hon kom till korta nån gång, för hon var inte tillräckligt stark. Realistiskt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s