kommentar 1

Tematrio – Hembygden

3 litterära kvinnor som förknippas med Östergötland, skam till sägandes vet jag för litet om min barndoms landskap för att kunna hitta 3 infödda författare!

1. Moa Martinsson naturligtvis! Alla hennes romaner är jättebra. Min mormor, som träffade Moa på något arrangemang i Kvinnoförbundet, brukade säga: ”Dom säger att Moa bara skrev om hur eländigt allt var, att hon överdrev, men jag kan tala om att DET VAR VÄRRE!”

2. Birgitta Birgersdotter, fast hon var inflyttad från Uppland. Hennes uppenbarelser är faktiskt läsvärda. Bitvis mycket rörande, bitvis roande, orginellt bildspråk. Hon hade alltid ett alldeles eget sätt att tänka och ibland en rakbladsvass penna. Hon drog sig inte för att skälla ut både påven, kungar och drottningar. Men hon vann – hon fick sitt kloster i Vadstena!

3. Ellen Key. Också inflyttad, hon bodde på det vackra Strand vid Omberg. Se det om ni råkar passera i sommar! Värt en omväg. Jag har inte läst något av henne. Men en titel som lockar är ”Barnets århundrade” från 1900. Hon var ju på sin tid en stor kulturpersonlighet.

På bilden, målad av Hanna Pauli, läser Ellen Key högt för vännerna hemma hos makarna Pauli. Fler exempel på hembygdsförfattare hos Lyran.

Klippt ur Vännerna av Hanna Pauli 1907

1 kommentar hittills

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s