kommentarer 4

Om läsning

Bloggen ”Lyrans Noblesser” utmanar omvärden – det gäller att hitta en trio böcker på ett visst ämne. Har inte deltagit i detta trivsamma tidsfördriv förut men nu var det dags!
exlibrisAlltså 3 böcker om läsning:

 1. Cervantes, Don Quijote, kommer naturligtvis först – denne ädle ridderlige läsare som så till den grad gick vilse i böckerna att han inte tog sig ut igen. Eller gjorde han det? Var det bara en tillflyktsort så att han ur säker och galen synvinkel fick tillfälle att iaktta sin omgivning i all dess småskurenhet och inbilskhet.
 2. Umberto Eco, Rosens namn, därnäst. Det var länge sen jag läste den men om jag minns rätt handlar den mycket om läsning och flitigt kopierande av antika orginal i ett kloster på 1300-talet.  Bl a om en i senare tid inte återfunnen bok av Aristoteles om Komedin. Jag minns att jag liksom många andra tyckte mycket om boken – en lärd och spirituell deckargåta.
 3. Francis Spufford, Hur jag läste böcker och lärde mig leva. Ur Gunilla Kindstrands förord: ”Jag har tyckt mig förstå att läsning är människans enda riktigt lyckade uppror mot döden. Läsning kan befria oss från den tid som så obönhörligt tung bestämmer över oss. Läsning kan lyfta oss ur det rum som tränger ihop våra möjligheter.”
  Om precis detta uppror handlar Spuffords bok. Underbar.

4 kommentarer

  • Den engelska titeln är också bra: ”The child that books built” Jag sträckläste den! Handlar mycket om barns läsning – författaren har fantastiska barndomsminnen av läsupplevelser. Jag kände igen mig när jag läste. Ger också en och annan aha-upplevelse.

   Gilla

 1. Fin trio! Det labyrintiska biblioteket i Rosens namn är definitivt ett ställe jag skulle vilja besöka. Och vilken fin bild på en läsare – var kommer den ifrån?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s