kommentar 0

Italiensk barndom

drottnong_loanas_mystiska_eldI ett stort gammalt hus på landet försöker huvudpersonen Yambo hitta sitt forlorade minne efter en stroke. Han minns bara vad han har läst inte vad han tänkt och gjort eller vem han är. Det gamla huset, som är hans barndomsparadis, spelar en stor roll – sensuellt skildras den dammiga vinden, mögliga smyttar, gamla skåp och garderober. Yambos upptäcksfärd i huset och sitt inre blir mer och mer dramatisk …

Umberto Ecos ”Drottning Loanas mystiska eld”, är hans mest underhållande bok sen ”Rosens namn”. Den handlar om hans uppväxt i Il Duces Italien på 30- och 40-talen. Han tar oss med in i populärkulturen från den tiden – framförallt barnkulturen. Inte så vanligt men här får vi en lysande genomgång av serietidningar och ungdomsböcker, gamla schlagers och fascistiska kampsånger. Hur censuren hittade ända in i barnserier som Musse Pigg. Texten är illustrerad – bilder med nostalgiskt sug!

Sparat under:roman

Om författaren

Publicerat av

Pensionerad tekniker bosatt i den charmerande lilla staden Vadstena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s