kommentar 0

Fildelning på 1350-talet

petrarcaok1Brev från Francesco Petrarca till Lapo da Castiglionchio, 1353:

Det är nu fyra år sedan jag lånade din Cicero! Att jag behållit den så länge, beror på den fullständiga bristen på avskrivare, vilket över huvud gör att vår tids bildning står tillbaka på ett så bedrövligt sätt.

Francesco har av sin vän lånat ett av Ciceros verk för att han ville ha ett eget exemplar. Enda sättet var att skriva av det. Eftersom han nu inte hittade någon som ville/kunde göra det åt honom bestämde han sig för att göra det själv.  ” … med mina egna trötta fingrar och min egen trötta penna …” Mödosamt, förstår vi. För att inte tappa geisten tog han till ett listigt trick:

Jag aktade mig för att läsa innan jag skrivit.   …  Medan jag så skred framåt i arbetet och det ena intressanta stället dök upp efter det andra, växte min iver, och aldrig kunde jag få pennan att gå fort nog: medan jag nämligen beständigt tvang mig att hålla inne med läsningen tills pennan gjort sitt för att icke min iver skulle avkylas sedan jag tillfredställt begäret.

Francesco hade en tendens att dra igång en massa projekt som han sen inte avslutade – enligt egen utsago, märk väl! Också detta riskerade ibland att hamna i högen över oavslutade manuskript:

Nu får jag emmellertid bekänna att jag till sist kom till en punkt där tröttheten höll på att få makt över mig   …  och jag började ångra att jag givit mig in på detta företag. Tills jag plötsligt kommer till ett ställe i boken, där Cicero berättar om huru han avskriver en annan talares verk.  …  Stället som jag syftar på är detta: ”Du säger att du har för vana att läsa Cassius tal när du har ledigt;” – ”men jag” utbryter Cicero på sitt häftiga och gäcksamma sätt , ”jag har för vana att avskriva dem: för att över huvud  inte ha några lediga stunder”. … Vad! sade jag till mig själv, Cicero höll sig icke för god att avskriva andras arbeten, och du finner det tröttsamt att avskriva hans.

Det tog alltså 4 år att skriva av hela boken – man gissar att han var mycket nöjd när han äntligen kunde skicka tillbaka den till sin vän!

Tack, Francesco, för att du bemödade dig! Tack också alla andra anonyma, trötta skrivare, som dagar och nätter igenom, i ljuset av rykande vaxljus, kopierade och illuminerade med fantastiska ornament och anfanger. Utan er hade vår värld varit mindre,  vårt minne kortare, vår kunskap magrare, vårt tänkande plattare …

Vi, sena tiders barn,  kan på millisekunder ladda hem en egen kopia av valfritt verk av Petrarca – eller Cicero!

Citat från ”Ur Francesco Petrarcas Brev”, översättning och inledning Vilhelm Ekelund, Bonnier 1915

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s