kommentar 1

Där man bränner böcker

”Att läsa Lolita i Teheran” av Azar Nafisi. En bok om läshunger och läspassion. Den berör.

Under sina sista år i Iran samlade Azar en grupp av sina gamla studenter hemma i sitt vardagsrum varje torsdageftermiddag för att studera och diskutera böcker. Hon hade varit lärare vid Teherans universitet i engelsk litteraturveteskap men kunde inte, efter den islamistiska revolutionen, stanna vid universitetet. Hennes vardagsrum blev en fristad för den här gruppen flickor.  Där kunde de prata fritt och klä sig fritt.

Det rummet blev för oss alla en plats för ohörsamhet. Vilket underland det var! Där vi satt kring det stora soffbordet …. rörde vi oss in i och ut ur romanerna vi läste. Vi skulle, med Nabokovs ord, få uppleva hur det alldagliga vardagslivets alldagliga kiselsten kunde förvandlas till en ädelsten med hjälp av litteraturens magiska öga.

Ofta läste man ur smugglade fotokopior – det blev allt svårare att hitta andra böcker än de som var godkända av regimen. Bokhandlare tvingades slå igen, blev utsatta för attentat. Och böcker brändes.

Azar låter oss lära känna de här flickorna, hur de lever, tänker och känner, vad som händer med dem. Läsgruppen är bärande tråd i berättelsen. Men hon berättar också om händelserna vid universitetet och i staden efter Khomeinis makttillträde 1979. Om villkoren för undervisningen, om hur livsrummet krymper för alla men framför allt för kvinnorna.

Boken är, som jag läser den, ändå framför allt ett passionerat försvarstal för romanen.

En roman är ingen allegori. … Den är en sinnlig upplevelse av en annan värld. Om ni inte träder in i den världen, håller andan med romangestalterna och blir berörda av deras öde, kommer ni inte att kunna leva er in i dem, och inlevelse är romanens hjärtpunkt. Så här läser man en roman: man andas in upplevelsen. Så sätt igång och andas.

Det sista citatet är från en lektion om ”The great Gatsby”. Hennes studenter har svårt att förstå hur de ska läsa boken, speciellt om det vilda festandet och Daisys otrohet – de lever i ett samhälle där otrohet straffas med stening.

En ung man, hängiven den nya regimen, kritiserar henne för hennes val av Fitzgeralds roman som studielitteratur. Han anser att den är djupt omoralisk, förgiftar ungdomarnas sinnen. ”Vi borde undervisa iranska studenter i att bekämpa den amerikanska omoralen” menar han, mycket allvarligt och uppriktigt. Då får hon infallet att arrangera en rättegång – ”Vi ställer Gatsby inför rätta!”

Rättegången är en höjdpunkt i boken. Den islamistiske studenten är åklagare, en kvinnlig student försvarare, någon annan domare, klassen är jury och Azar Nafisi får vara boken, den tilltalade.

Azar, i rollen som The great Gatsby, säger:

En bra roman är en roman som visar hur komplicerade de enskilda individerna är och ger utrymme för att låta alla dessa gestalter att säga sitt; därigenom kan romanen kallas demokratisk – inte för att den förespråkar demokrati utan därför att den i sig är demokratisk.

Min uppfattning är att Azar Nafisi har velat skriva en bok om det fria läsandets nödvändighet och vad som händer i ett samhälle där litteraturen förkvävs. Boken är inte en politisk analys av händelserna i Iran. Den är självupplevd, hon skriver subjektivt och den har en mycket stark känsla av närvaro.

I alla stora romaner, oavsett vad för slags dyster realitet de framställer, finns ett bejakande av livet i strid mot detta livs förgänglighet, en grundläggande utmaning. … Varje stort konstverk är ett lovprisande, en insubordination mot livets svek, fasor och trolösheter.

Bilden är tagen 2004 vid universitet i Teheran.

1 kommentar hittills

  1. Pingback: Historieberättarna om Xerxes 4 | Stänk och flikar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s