kommentar 0

Odysséen som relationsroman

Odysséen kan läsas på många sätt – som en spännande och fantasifull äventyrsberättelse, som historien om en mans livresa, hur han genom svåra prövningar lär sig vem han är och hittar hem till slut eller som en relationsroman. Tre personer – mannen/fadern, kvinnan/modern och sonen.

Under min senaste läsning har jag haft det sista perspektivet. Och jag tror att Homeros såg detta som ett huvudtema. Redan i första sången, bara några strofer in i eposet, tas relationstemat upp när Agamemnons mörka öde presenteras. Han blev, som bekant, mördad av sin hustru Klytaimnestra och hennes nye man, Aigisthos, när han kom hem.
(Bild: Mordet på Agamemnon)

På de följande sidorna presenteras eposets huvudpersoner och utgångsläget: Odyssevs är fången hos Kalypso, djupt deprimerad, längtar hem. På Ithaka, hustrun Penelope som väntar och sörjer, friarhopen som plundrar huset medan de väntar på att hon ska falla till föga och sonen Telemacho, förtvivlad, villrådig, vanmäktig.

Berättelsen om hur dessa tre efter otaliga hinder hittar varandra igen är huvudtråden, varpen. Skimrande, mångfärgade inslag i väven är de fantastiska berättelserna om Odyssevs äventyr, hur han prövas och luttras. Telemachos resa till de överlevande hjältarna från Trojanska kriget och till sin egen mognad till man, får några breda ränder. Penelope inslag är mindre, blå trådar för hennes sorg och längtan, hennes utsatthet inför friarnas belägring av hemmet men också flammande rött för hennes vrede över deras oförskämdhet.

Historien om Klytaimnestra och Agamemnon återkommer flera gånger under berättelsen – en mörk tråd. Som om Homeros vill påminna oss om att utgången inte är given, det kan gå illa. Kommer hon att hålla ut, Penelope? Vad väntar Odyssevs när han kommer hem? Ända till slutet håller han oss på halster, upplösningen är långdragen, ”den mångförslagne” kliver inte bara in genom porten, han smyger in, förklädd, planerar den slutliga triumfen listigt. Och in i det sista komplicerar han Odyssevs och Penelopes återförening. Som den skicklige författare han är har Homeros gett oss en berättelse som låter oss undra, hans huvudpersoner är inte okomplicerade.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s